Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 12. 2019. 19:24   >>  19:24

CGO

Korupcija na lokalnom nivou se i dalje nesmetano razvija

Na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, Centar za građansko obrazovanje (CGO) poziva crnogorske nadležne institucije da konačno pitanje borbe protiv korupcije stave kao prioritetno, a posebno imajući u vidu devastirajuće posljedice korupcije kojima svakodnevno svjedočimo i ograničenja koja to nosi za ukupni proces demokratizacije i evropeizacije, saopštila je ta nevladina organizacija. Ukazuju i da je marginalizovana a veoma važna borba protiv korupcije na lokalnom nivou.

"Na ozbiljne nedostatke u borbi protiv korupcije ukazuje i Izvještaj Evropske komisije za Crnu Goru za 2019, kao i Nezvanični papir o stanju u pregovaračkim poglavljima 23 i 24. Oni apostrofiraju, u negativnom kontekstu, sudstvo i tužilaštvo, ali i rad Agencije za sprečavanje korupcije (ASK). Partijski inžinjering ne može izgraditi institucije koje će biti kredibilne i imati profesionalni kapacitet da produkuju mjerljive rezultate i to postaje svima jasno. U tom kontekstu očekivano i pada povjerenje u institucije koje bi morale biti stubovi sistemske borbe protiv korupcije", saopštili su iz CGO.

Navode da korupciju na lokalnom nivou građani najdirektnije osjećaju.

"Na žalost, ni tu antikoruptivni mehanizmi do sada nijesu pokazali nikakav učinak. Po zvaničnim podacima, 696 organa od ukupno 711 (ili 97.89%), u periodu od 2016. do kraja 2018, usvojilo je planove integriteta. Znači, veliki je broj onih koji su formalno ispunili tu svoju obavezu, ali se ta forma nije preslikala na suštinu", kaću u CGO.

Takođe, kako navode, velike su diskrepance u percepcijama i akcijama nadležnih organa i zainteresovanih nevladinih ogranizacija, medija, građana i drugih subjekata, čime se, ocjenjuje se, osnažuje postojeći jaz umjesto da se ujedinjuju snage u borbi protiv korupcije.

"Na primjer, ovi planovi ukazuju da se među mjerama koje su u izvještajima ocijenjene kao realizovane najčešće one tzv. kontinuirane prirode, poput: edukacija zapošljenih, unaprijeđenja transparentnosti i unaprijeđenja informisanosti građana, ažuriranja internet stranica, itd. Ovim se, zapravo, nastavlja trend nerealizovanja ključnih mjera koje bi trebalo da doprinesu sprječavanju korupcije na lokalnom nivou, a prije svega zapošljavanja kadra sa odgovarajućom kvalifikacijom i popunjavanje sistematizovanih radnih mjesta u određenim organizacionim jedinicama", saopšteno je iz CGO.

Poručuju da rad na polju borbe protiv korupcije mora biti odlučniji i posvećen "jer jedino tako možemo i očekivati potrebne rezultatie koji će voditi uspostavljanju sistema funkcionalne vladavine prava".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније