Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

10. 12. 2019. 16:53   >>  16:49

PEJANOVIĆ PORUČIO

Mlade zaštititi od zloupotreba na internetu

Razvoj tehnologija i novih vidova komunikacije doprinio je napretku društva i zajednice, ali i otvorio prostor za razne vidove zloupotreba, poručio je državni sekretar u MUP-u i nacionalni koordinator za borbu protiv nasilnog ekstremizma Dragan Pejanović na današnjoj radionici "Sprječavanje online radikalizacije mladih u Crnoj Gori", koja je održana na Pravnom fakultetu u Podgorici.

Kako se napominje u saopštenju Ministarstva unutrašnjih polova, Pejanović je istakao da digitalno doba i doba masovnih medija predstavlja idealan poligon za takozvani nekonvencionalni terorizam, koji se izvodi na sofisticiran i na prvi pogled neprepoznatljiv način.

On je dodao da posebnu opasnost predstavlja sajber prostor koji se koristi za širenje terorističke propagande.

"Ne treba zanemariti ni negativan uticaj širenja lažnih vijesti putem interneta, koje predstavlja jednu vrstu nekonvencionalnog terorizma i globalnog je karaktera", kazao je Pejanović.

Nacionalni operativni tim za suzbijanje nasilnog ekstremizma, kako je dodao, posvećen je prevenciji i rješavanju izazova u ovoj oblasti, uz afirmaciju sveobuhvatnog pristupa, s posebnim fokusom na mlade ljude, koji su u odnosu na radikalizaciju na internetu ranjiva kategorija.

Kako je istaknuto na radionici, potreba regulisanja sadržaja na internetu je neminovna, te se u tom cilju, u Crnoj Gori uskoro može očekivati potpisivanje memoranduma o saradnji Nacionalnog operativnog tima sa operatorima elektronskih komunikacija.

Memorandum će, istakao je Pejanović, biti dodatan prilog dobroj saradnji i omogućiti kvalitetnije regulisanje sadržaja na internetu.

"Načelo slobode izražavanja i pristupa informacijama se mora poštovati, ali istovremeno moramo raditi na jačanju otpornosti društva na fenomene radikalizacije i nasilnog ekstremizma. Ta borba ponekad podrazumijeva i legitimno ograničavanje slobode izražavanja, naročito ako se njome izaziva govor mržnje, ugrožava nacionalna bezbjednost, integritet pojedinaca i grupa, ili podstiče radikalno ponašanje i postupanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније