Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

10. 12. 2019. 15:26 >> 16:36
1

NOVI IPA PROJEKAT

Za uzgoj školjki u Boki Kotorskoj 800.000 eura

Univerzitet Crne Gore – Institut za biologiju mora i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja tokom naredne tri godine realizovaće novi projekat koji treba da doprinese značajnom unapređenju konkuretnosti sektora marikulture u Boki Kotorskoj.

Projekat Održivi i inovativni lanac vrijednosti Agro hrane i ribarstva za prekogranično tržište malih i srednjih poduzeća "Food4Health", realizuje se u okviru IPA Interreg poziva za tematske projekte prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru. Kako ističu u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, za aktivnosti na području Crne Gore odobren je grant od oko 800 hiljada eura.

Rektor UCG Danilo Nikolić istakao je da projekat, kroz spoj nauke i privrede, ima za cilj poboljšanje proizvodnih i uzgojnih tehnologija, prenošenje i primjenu evropskih standarda kvaliteta i unapređenje tradicionalnih proizvoda.

U tom pravcu, kako je kazao, Institut će dobiti modernu laboratoriju za inovativan uzgoj kamenica, kao i mikroalgi, za potrebe naših uzgajivača. To će biti jedino mrijestilište kamenica na području jugoistočne obale Jadranskog mora što doprinosi konkurentnosti, kako naučnog istraživanja, tako i napretku sektora marukluture u Crnoj Gori.

Nikolić je kazao da je u pripremi projekta značajnu podršku pružilo Ministarstvo poljoprivrede, kao nezaobilazan partner u uspješnim naučno-istraživačkim projektima na Institutu za biologiju, kao i da će podršku pružiti i Ministarstvo nauke.

Generalna direktorica Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Slavica Pavlović, izrazila je uvjerenje da će rezultati ovog projekta značajno doprinijeti naporima koje Ministarstvo ulaže u razvoj sektora marikulture, a koji su definisani Strategijom razvoja ribarstva.

"Sektor marikulutre u Crnoj Gori nije veliki, uglavnom je skoncentrisan područje Boke Kotorske. S obzirom na veličinu sektora, cilj nam je da proširimo postojeću proizvodnju i povećamo konkuretnost, vrijednost i prepoznatljivost naših proizvoda marikulture, kroz njihovo brendiranje", kazala je Pavlović.

Ona je podsjetila da u tom pravcu Ministarstvo duži niz godina pruža bespovratnu podršku i uzgajivačima riba i školjki za modernizaciju i zaštitu uzgajališta. Da bi postigli maksimalne rezultate u ovom sektoru, potrebno je da rade na stvaranju dodate vrijednosti za naše proizvode.

Istakla je da će se kroz IPA projekat raditi uzgoj mlađi kamenica u Institutu za biologiju, kao i da će se po prvi put pokrenuti organska proizvodnja mušulja u Bokokotorskom zalivu, što će biti osnov za pokretanje procedure zaštite geografskog porijekla mušulja.

Direktor Instituta za biologiju mora u Kotoru Mirko Đurović istakao je zadovoljstvo zbog još jednog projekta koji će toj instituciji koja ove godine slavi 58 godina uspješnog naučno – istraživačkog rada, omogućiti dalji rast konkuretnosti.

"Institut će dobiti modernu laboratoriju, koja će nadograditi naše naučne kapacitete i omogućiti zapošljavanje stručnog kadra”, kazao je Đurović.

On je istakao da je u posljednjih deset godina Institut, iz međunarodnih donacija i podršku Ministarstva poljoprivrede i Univerziteta, opremio i rekonstruisao veći dio svojih kapaciteta, te da će dalje snaženje institucije i jačanje kadrova biti prioritet i u narednom periodu, kako bi se uspješno suočili sa sve većim izazovima u zaštiti i održivom razvoju Jadranskog mora.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније