Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

11. 12. 2019. 07:30 >> 07:29
5

KRIVOKAPIĆ OČEKUJE

Vlada da nađe dodatni novac za plate

Na jučerašnjoj sjednici Glavnog odbora Samostalnog sindikata zdravstva odlučeno je da je povećanje zarada od devet odsto za zaposlene u ovom sektoru neprihvatljivo.

 

Kako je za Pobjedu istakla predsjednica Sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić, na sjednici su odlučili da će se boriti za veće plate.

Ona je kazala da je članstvo juče informisala o susretu sa premijerom Duškom Markovićem i ministrom zdravlja Kenanom Hrapovićem, te predstavnicima Ministarstva finansija i da traže konkretan odgovor o kojem procentu da se dogovore.

"Kada dobijemo konačan prijedlog, znaćemo u kom pravcu ćemo djelovati. Devet odsto je uračunato u budžet i ukalkulisano u 281 milion za zdravstvo. Mi smo tražili da iz tog planiranog budžeta sa nekih pozicija se preusmjere za zarade. Sa premijerom smo razgovarali i on je angažovao radni tim koji će da to izanalizira i očekujemo konkretan prijedlog", rekla je ona.

Krivokapić ističe da nema ovlašćenja da potpiše neprihvatljivo povećanje zarada, te da od Markovića očekuju da u budžetu nađe dodatni novac za plate.

"Naredne dvije sedmice možemo očekivati odgovor da li se iz nekih budžetskih pozicija za zdravstvo, kao što su bolovanja ili ljekovi, može naći dodatni novac za povećanje plata", kazala je ona.

Vlada je pristala daše zaposlenima u zdravstvu zarada od naredne godine poveća za devet odsto, a 2021. još tri odsto na uvećanu zaradu.

Krivokapić je ranije kazala da kod nas ljekar subspecijalista ima koeficijent složenosti 11, dok mnogi sekretari i sudije osnovnog suda imaju 18. Koeficijenti za zarade ljekarima iznose 8,25 za doktore medicine, 10,50 za specijaliste i 11 za uže specijaliste.

Iz Samostalnog sindikata zdravstva traženo je da koeficijenti budu između 10 i 13 za doktore medicine, za specijaliste 16, subspecijaliste 18, a za medicinske sestre od 4,5 do 8, koliko bi imali oni sa završenim fakultetom.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније