Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

11. 12. 2019. 14:19   >>  14:19

ALFA CENTAR

Održan školski čas o ljudskim pravima

U cilju obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava članovi Volonterskog kluba ALFA Centra juče su organizovali "Školski čas za ljudska prava" u OŠ "Braća Ribar" i "Milija Nikčević" u Nikšiću.

Članovi Učeničkog parlamenta iz pomenute dvije škole imali su priliku da se upoznaju sa temeljnim ljudskim pravima na krajnje zanimljiv način.

Kako se navodi u saopštenju, volonteri su u uvodnom dijelu časa održali kratko predavanje na temu osnovnih ljudskih prava i njihovog značaja, zatim je učenicima prikazan edukativni video snimak. Nakon toga uslijedio je interaktivni dio koji je bio koncipiran u vidu radionice, tokom koje su učenici govorili o svojim uvjerenjima kada su u pitanju određene marginalizovane društvene grupe, sve u cilju prihvatanja različitosti i poštovanja ljudskih prava.

Volonterski klub ALFA Centra formiran je, kako je podsjetila njegova koordinatorka Marina Došen, u aprilu ove godine, na prijedlog velikog broja mladih ljudi koji žele kvalitetno da potroše svoje slobodno vrijeme, na dobrobit zajednice u kojoj žive.

"Možemo se pohvaliti velikim brojem akcija za relativno kratak period. Volonterski klub aktivno djeluje u oblasti izgradnje mira, međusobne tolerancije i nenasilja. Današnja aktivnost ima svoju posebnu težinu zbog visoke stope prisustva vršnjačkog nasilja u školama. Učenici su iskazali veliku zainteresovanost i želju za edukacijom kad je u pitanju ova oblast. Naše mišljenje jeste da svaki član naše zajednice treba da se bori za svoja, ali i prava ostalih članova društva. Ova borba treba da postane svakodnevna", istakla je Došen.

Kako je dodala, zadovoljstvo im je da na ovaj način doprinose harmonizaciji odnosa u lokalnoj zajednici.

“Svaki mladi čovjek treba da shvati da smo svi jednaki i da imamo ista prava bez obzira na naša lična svojstva. Na ovom putu od najveće pomoći jesu roditelji i nastavnici, čija je komunikacija sa djecom najintezivnija. Trebamo da shvatimo da je društvo naš dom i da svi trebamo da damo svoj doprinos da ono postane mjesto gdje su mir i tolerancija naš imperativ, gdje smo svi jednaki", navela je Došenova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније