Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

11. 12. 2019. 15:59 >> 16:02

MINISTARSTVO NAUKE

Dodijeljene nagrade u iznosu od 3,5 miliona eura

Prestižne stipendije mladim istraživačima, grantovi za inovativne projekte i centre izvrsnosti i nagrade najboljim naučnicima i inovatorima uručene su danas a za to je opredijeljeno 3,5 miliona eura.

Uručene su 32 nagrade od čega osam grantova inovativne projekte, dva granta za centre izvrsnosti kao i dva granta za strateško partnerstvo u pred-akceleracijskom programu za inovativne startapove.

Uručene su tri nagrade za naučna dostignuća kao i 17 stipendija za doktorska istraživanja.

Kako je navela ministarka nauke, Sanja Damjanović, ova godina je kruna rada Ministarstva jer samo u jednom danu se dodjeljuje novac u iznosu od tri i po miliona eura.

Ona je istakla da su prethodne tri godine bile veoma izazovne zbog brojnih aktivnosti koje su započete ali i napravljenog proboja u jačanju inovacionog ekosistema Crne Gore.

“Znamo da naša zemlja ima izuzetne ljude, pa se Ministarstvo vodi ambicioznom vizijom kako bi u oblasti nauke i inovacija postigli mnogo više”, poručila je Damjanović.

Ona je uručila grantove inovativnim projektima, centrima izvrsnosti, strateškim partnerstvima u sprovođenju predakceleracijskog programa inovativnih startapova kao ali i godišnje nagrade najuspješnijim naučnicima i inovatorima.

„Prethodne tri godine za nas su bile izazovne jer smo započeli mnoge nove aktivnosti i napravili proboj u jačanju inovacionog ekosistema u našoj državi. Vodimo se ambicioznom vizijom, znajući da Crna Gora ima izuzetne ljude i zato u oblasti nauke i inovacija možemo da postignemo mnogo više“, rekla je Damjanović.

Ona je podsjetila da je prošle godine usvojena Strategija pametne specijalizacije kao prva zemlja van Evropske unije.

„Osnovali smo Naučno-tehnološki park Crne Gore, pokrenuli izradu posebnog zakona u formi lex specialisa koji će biti značajan podsticaj za istraživanje i inovacije, čime smo napravili krupne poteze, pravne i intenzivne saradnje“, rekla je Damjanović.

Prema njenim riječima, crnogorski inovacioni ekosistem će tek da pokaže punu snagu kreativnosti i sposobnosti.

„Svjesni činjenice da je naš region imao tradiciju tehnološkog razvoja, inicirali smo i konkurentnu krupnu naučno-istraživačku infrastrukturu za region sa 40 miliona stanovnika kako bi povratili ovu tradiciju i izvrsnost koje zaslužujemo“, navela je Damjanović.

Prvi put, dodala je, koristi se instrument naučne diplomatije da bi se realizovali krupni poduhvati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније