Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dijana Drašković, TVCG ]

11. 12. 2019. 20:18   >>  20:17

OSOBE S INVALIDITETOM

Novac koji izdvaja država ide u pogrešne ruke

Iako ima pomaka, osobe sa invaliditetom u Crnoj Gori i dalje se suočavaju sa brojinim problemima. Od nepristupačnosti objekata, do diskriminacije i toga da novac koji je država namijenila finansiranju organizacija koje se bave licima sa invaliditetom obično ide u pogrešne ruke. Sve to, njihovi predstavnici predočili su ministru za ljudska i manjinska prava i ministrici javne uprave, tokom kontrolnog saslušanja u Skupštini.

Prije četiri godine, za osobe sa invaliditetom, brojne zgrade u Crnoj Gori bile su nedostupne. Sada jesu. A to nije dovoljno, jer, kako poručuju i dalje postoji niz problema sa kojima se suočavaju svakodnevno.

"Zovem taksi, dva sata prije nego počinje dogadjaj, i dobijam odgovor da je taksista koji vozi pristupačno vozilo završio radno vrijeme, i da on više ne može da radi. Šta je konkretan problem, meni je problem što ja stvarno ne mogu da funkcionisem", Udruženje mladih sa hendikepom Milenko Vojičić.

"Imaćete vazda podršku i mi ćemo se zalagati da obavezujuća stavka prilikom izdavanja dozvola svim udruženjima da svi imaju 3, 4 takva auta, da jedna trećina ima te uslove za osobe sa invaliditetom," kazao je Mehmed Zenka, ministar za ljudska i manjinska prava.

"Mi ne želimo pomoć. Želimo jednak pristup, ako govorimo o javnom saobraćaju onda su norme te koje govore da su prevoznici dužni ili ko god da sredstva javnog prevoza učine pristupačnim", saopštila je Marina Vujačić iz Udruženja sa hendikepom.

Ovo je bila samo jedna od brojih tema na kontrolnom saslušanju resornih ministara pred članovima odbora za ljudska prava i slobode. Iako su iz Udruženja osoba sa invaliditetom i organizacija koje se bave njihovim pravima, zadovoljni sredstvima koja im država opredjeljuje, posebno su apostrofirali to što novac najčešće odlazi u pogrešne ruke.

"Čini nam se da sredstva koja su izdvojena a koja nijesu mala da se ne koriste za pravi nacin u interesu lica sa invaliditetom", KAŽE Milisav Korać iz Saveza Naša inicijativa.

"Treba da vodite računa da li je u interesu osoba sa invaliditetom da ih predstavlja neko ko nije predstavnik organizacija osoba sa invaliditetom", kaže Goran Macanović iz Savez slijepih Crne Gore.

Aleksandra Popović iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava ističe da se ne smije zaboraviti da je zakon o nvo organizacijama akcenat stavio na finasiranje programa i projekata, da je upravo uloga data procjenjivačima. 

"Vjerujte mi, aposlutno se nijesmo mijesali u rad procjenjivača, niti me interesuje. Ako se neko miješao, volio bih to znam", naveo je Zenka.

Ministarka Javne uprave Suzana Pribilović pozivala ih je da dogovore termin i da popričaju o tom problemu.

Imamo dobre zakone i slabu primjenu. Zato bi, kako se čulo u Skupštini probleme trebalo rješavati što prije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније