Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

12. 12. 2019. 14:37   >>  14:35

30. ROĐENDAN KONVENCIJE

Mladi evropski ambasadori preuzeli UNICEF

Povodom 30. rođendana Konvencije UN-a o pravima djeteta, mladi evropski ambasadori razgovarali sa šefom predstavništva UNICEF-a Osamom Kogalijem o stanju prava djeteta u Crnoj Gori.

"Mladi su sadašnjost i budućnost Crne Gore i zato je važno da imaju priliku da kažu svoje mišljenje, a ne samo da im odrasli nameću stavove", to je poruka mladih evropskih ambasadora, koji su povodom obilježavanja 30. rođendana Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta preuzeli UNICEF na jedan dan.

Kako je saopšteno iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i kancelarije UNICEF-anicefa, mladi su tom prilikom razgovarali sa šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osamom Kogalijem.

"Veoma je važno da se čuje glas mladih, a ovakvi događaji su najbolja prilika za to", rekao je Nikola Miličić, srednjoškolac iz Nikšića.

Kogali je pohvalio angažovanost mladih evropskih ambasadora i pozvao ih da i druge mlade ljude ohrabre da budu aktivni kao oni.

"Najbolji eksperti za djetinjstvo danas su sama djeca i mladi. Ako želimo da unaprijedimo tu fazu života, treba sa vama da o njoj razgovaramo. Upravo iz tog razloga smo ove godine podržali mlade da preuzmu Delegaciju EU u Crnoj Gori, rezidenciju Predsjednika Crne Gore, Skupštinu, Ministarstvo kulture i medije. Jedno od obećanja koje smo čuli od ministra kulture je da će se nove politike i strategije u oblasti kulture praviti u konsultacijama sa mladima i radujemo se tome", rekao je Kogali.

Klub mladih evropskih ambasadora, koji je osnovala Evropska unija u Crnoj Gori, okuplja srednjoškolce i studente koji su zainteresovani da se upoznaju sa evropskim vrijednostima i mogućnostima koje evropske integracije nude. Oni su, tokom razgovara sa šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, skrenuli pažnju na najveće probleme sa kojima se suočavaju djeca i mladi u našoj zemlji.

"Kao jedan od njih izdvojila bih vršnjačko nasilje, koje se pojavljuje u velikom procentu u našoj zemlji. Potrebno je mladima da imaju neku osobu ili više starijih osoba kojima mogu da se obrate, da imaju povjerenje u njih i da budu sigurni da će taj njihov problem koji iznesu biti riješen", kazala je mlada evropska ambasadorka Tamara Stojanovska prilikom "preuzimanja" UNICEF-a.

Kogali je podsjetio da u Crnoj Gori postoji nekoliko ključnih problema u vezi sa poštovanjem prava djeteta, ali najviše zabrinjavaju nasilje i siromaštvo: dvije trećine djece doživjelo je neki vid nasilja, dok je svako treće dijete u riziku od siromaštva.

"Ne tako davno cijela zemlja je bila šokirana medijskim izvještajima o bebi koja je na smrt pretučena kod kuće. Ne smijemo dozvoliti da se to ponovo desi bilo kom djetetu u Crnoj Gori. Zato moramo prijavljivati nasilje", jasan je bio Kogali.

Pozvao je djecu i mlade da redovno prijavljuju i razgovaraju o vršnjačkom i svim drugim oblicima nasilja.

"Potrebna nam je vaša pomoć da osiguramo da se kao društvo ne zadržavamo samo na razgovoru o nasilju tokom tih par dana kada je ono udarna vijest u medijima, poslije čega zaboravimo na to. Pozivam vas da taj problem redovno iznosite nastavnicima, direktorima škola, roditeljima, medijima i drugima", poručio je Kogali.

Mlade ambasadore zanimalo je Kogalijevo mišljenje o kvalitetu inkluzivnog obrazovanja u Crnoj Gori. On je podsjetio da je 2010. godine tek manjina građana Crne Gore podržavala inkluzivno obrazovanje, a većina se plašila te nove ideje. Nakon tri godine kampanje Govorimo o mogućnostima, koju je UNICEF sprovodio u partnerstvu sa Vladom Crne Gore i EU, većina građana je promijenila stav i počela da podržava inkluzivno obrazovanje.

"Dakle, sada imamo javnu podršku inkluzivnom obrazovanju, ali treba više da radimo na unapređenju njegovog kvaliteta. Sa zadovoljstvom pratim javnu debatu koja se posljednjih dana vodi u vezi sa rezultatima PISA testiranja i potrebom da se unaprijedi kvalitet obrazovanja i poboljša status prosvjetnih radnika u Crnoj Gori. Ne može se obezbijediti bolji kvalitet obrazovanja bez pružanja veće podrške nastavnicima", poručio je Kogali.

Mlade evropske ambasadore je interesovalo kako društvo i međunarodna zajednica mogu da pomognu da se smanji broj romske djece koja napuštaju školu.

"Nedavno sam obišao vrtić u Nikšiću koji pohađaju i romska djeca. Razgovarao sam sa njihovim roditeljima i, na moje zadovoljstvo, vidio sam da su svjesni značaja obrazovanja za prekidanje višegeneracijskog siromaštva. Manje od jedne petine romske djece u Crnoj Gori uzrasta 3-4 godine ide u vrtić. Treba da podržimo predškolske ustanove i romske zajednice da više sarađuju kako bi se taj broj hitno povećao", istakao je Kogali. Odgovarajući na ovo pitanje, imao je i poruku za sve mlade ljude.

"Pozovite romsku djecu da vam se pridruže u šetnji. Razgovarajte s njima. Budite im prijatelji. Organizujte rođendanske zabave tako da ne isključite siromašnu djecu, jer nemaju novca da vam kupe poklon, pa se zbog toga loše osjećaju. Sigurno ćete mnogo toga naučiti od njih i u njima naći iskrene prijatelje za čitav život", poručio je Kogali svojim mladim sagovornicima.

Inovacije su zanimljive djeci i mladima, posebno u digitalnom dobu. Zato je mlade evropske ambasadore zanimalo kako UNICEF koristi inovacije.

"Predstavništvo UNICEF-a u Crnoj Gori je poznato po inovativnim inicijativama, kao što je uvođenje Daisy udžbenika za inkluzivno obrazovanje djece sa oštećenjima vida; kroz UPSHIFT radionice i Laboratoriju za inovacije mladih pružamo podršku mladima da mijenjaju lokalne zajednice; podržavamo i obuku nastavnika u oblasti digitalne pedagogije; razvili smo aplikaciju i sajt netprijatelji.me kroz koje djeca uče da koriste internet bezbjedno; naša kampanja medijske pismenosti je nedavno dobila globalnu nagradu", podsjetio je Kogali.

Međunarodna zajednica važan je faktor kada je riječ o unapređenju poštovanja ljudskih prava. Jedno od pitanja mladih ambasadora se odnosilo i na to na koji način UNICEF i Evropska unija sarađuju na tom polju.

"Tokom protekle decenije, UNICEF i EU su sarađivali su na raznim inicijativama u Crnoj Gori, kao što su kampanje Govorimo o mogućnostima, Svako dijete treba porodicu, Zaustavimo nasilje, a organizovali smo i zajedničke aktivnosti posvećene reformisanju institucija i sistema brige o djeci sa smetnjama u razvoju i onoj koja rastu odvojeno od roditelja. UNICEF i EU redovno sarađuju i to će se nastaviti i ubuduće, jer dijelimo iste vrijednosti i cilj – svako pravo za svako dijete", zaključio je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali.

Sa Kogalijem su razgovarali mladi evropski ambasadori iz Podgorice, Nikšića, Berana, Kolašina i Rožaja, među kojima su i pobjednici takmičenja "Potraga za ljudskim pravima" i TV kviza "EUmetrija". U razgovoru su učestvovali: Tamara Stojanovska, Nikola Miličić, Neda Miletić, Marica Lutovac, Jana Rakočević, Balša Bubanja, Emra Kurgaš, Gojko Bošković, Neda Mijović, Mara Vujošević, Almasa Husović, Semina Kalač i Elda Kalač.

Razgovoru mladih evropskih ambasadora sa Kogalijem prisustvovao je i šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav. On je prošlog mjeseca, takođe povodom 30. rođendana Konvencije UN-a, odgovarao na pitanja Unicefovih volontera – mladih reportera, koji su na dan preuzeli Delegaciju Evropske unije u Crnoj Gori i razgovarali o procesu pristupanja Evropskoj uniji iz perspektive mladih koji odrastaju u digitalnom dobu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније