Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ mitropolija.com ]

12. 12. 2019. 18:26 >> 19:59
46

AMFILOHIJE

"Mošti Svetog Vasilija biće na Saboru"

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije najavio je da će mošti Svetog Vasilija Ostroškog biti na crkveno-narodnom Saboru u Nikšiću 21. decembra.

"Sveti Vasilije će ponovo doći u Nikšić, njegove mošti će biti na poklonjenje u njegovom hramu u Nikšiću", kazao je Amfilohije.

On je naročito zabrinut zbog situacije u kojoj se Crna Gora nalazi.

"Mnogo je duboka i komplikovana priča u Crnoj Gori i ne smije se dozvoliti da se budućnost Crne Gore gradi na bogomržnji i bratomržnji, već na pomirenju i bratskoj slozi. Pozivamo sve, bez razlike, kao što dolaze u Ostrogu na poklonjenje, da dođu i u Nikšiću, jer sveti Vasilije ne gleda ko je ko, ko je musliman, ko je pravoslavac nego sve prima", kazao je Amfilohije.

"Pozvaću predstavnike svih partija oko Božića"

Mitropolit Amfilohije kazao je da će oko Božića pozvati na Svetopetrovsku večeru, ili ručak predstavnike svih političkih stranaka u Crnoj Gori, bilo da su muslimani, katolici, Albanci ili Crnogorci.

"Sve predstavnike ću da pozovem na jednu bratsku večeru pomirenja svih u Crnoj Gori. Da na tom pomirenju i bratskoj ljubavi gradimo budućnost, i svoju i svoje djece i Crne Gore, a ne na mržnji, na diobama i svađama, krvoprolićima i onome što je građeno naročito od 1941.", rekao je Amfilohije.

Onaj koji je nekršten ili služi svojim nekakvim interesima, navodi Amfilohije, prirodno želi da crkva bude nekakva njegova prćija.

Amfilohije je kazao da je ovo crkva koja pripada svima, dodajući da ona sve priziva na bratsku slobodu.

"Zaista se obraćam i ovima koji su sada na vlasti da prije svega shvate da ničija nije do zore gorjela, i da je svaka vlast od danas do sjutra, kao i naši životi. Prema tome, ja ih pozivam da se oni sami vrate onom izvornom crnogorstvu, izvornoj Crnoj Gori, i da se oslobode od nasljeđa bratoubilačkog i bogoubilačkog, jer sve što je građeno ovdje (u Manastiru Ostrog) građeno je na ljubavi prema bogu i ljubavi prema bližnjima. To je svjedočanstvo ove svetinje", zaključio je Amfilohije.

Пратите нас на

Коментари46

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније