Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

13. 12. 2019. 18:25 >> 09:12
25

MCP

DPS želi da zastraši pravoslavne vjernike

Litija sa moštima hrišćanskih svetaca praksa je koja traje u crkvi od kad ona postoji na ovoj zemlji, kazali su iz Mitropolije crnogorsko primorske. Svaku političku parolu na litiji u Nikšiću, svaki izliv nacionalizma, bilo kakvo stranačko obilježje, kako su kazali, smatraće direktnom provokacijom smišljenom od nedobronamjenih. Ističu da je cilj DPS-a da zastraši pravoslavne vjernike.

Iz MCP ističu da su zapanjeni tonom i sadržajem saopštenja DPS-a povodom najave crkvenog svetovasilijevskog sabranja u Nikšiću, u subotu 21. decembra.

"Upravo je pomenuto saopštenje možda najbrutalniji primjer kako političari vladajuće stranke pokušavaju da život Crkve podrede dnevno-političkoj ideologiji. Izlišno je podsjećati da to Ustav ove zemlje izričito zabranjuje. Očigledno je da je isti onaj anticrkveni, ali i antiustavni duh, koji je ponudio ogoljenu diskriminaciju u 'Zakonu o pravnom položaju…', potpisao i posljednje oglašavanje DPS-a. Njegov je osnovni cilj – zastrašivanje pravoslavnih vjernika i sprječavanja izbora i načina ostvarivanja njihovih duhovnih potreba", kazali su iz MCP.

Uplitanje DPS-a i njihovo tumačenje vjernicima mitropolitovog poziva, smatraju , izlišnim i, kako su kazali, mimo zdravog razuma.

"Datum, mjesto i karakter pomenutog sabranja jesu teme koje je Crkva sama odabrala i procjenila kao plodotovorne za život i napredak Crkve, a da pri tom ni jedan segment toga skupa ne narušava pravni poredak države niti krši zakon, niti djeluje negativno na javni red i mir", kazali su.

Ističu da se od priloga MCP hrane stotine sirotinjskih porodica u narodnim kuhinjama širom Crne Gore, a brojne porodice izbjeglica sa Kosmeta i šire i druga sirotinja, koje je sve više u Crnoj Gori, pomažu se preko crkvenih dobrotvornih organizacija.

"Tim sredstvima je, uz pomoć vjernog naroda, obnovljeno oko 700 hramova i manastira, od toga se održavaju sve svetinje, izdržava se sve brojnije sveštenstvo i monaštvo, sagrađeni su novi hramovi, najveći u istoriji Crne Gore (Hram Vaskrsenja u Podgorici i Svetog Jovana Vladimira u Baru)", dodaju iz MCP.

Ističu da je litija (procesija) sa moštima hrišćanskih svetaca praksa koja traje u Crkvi – od kad ona postoji na ovoj zemlji.

"Prenos moštiju pojedinih svetitelja sa jednog mjesta na drugo toliko su važni događaji u crkvenoj istoriji, kako kod pravoslavnih, tako i kod rimokatolika, da su neki od njih upisani crvenim slovima u crkveni kalendar (pogledajte 22. maj i praznik Prenosa moštiju Svetog Nikole, dan koji mnogi građani Crne Gore i danas slave kao svoju slavu ili prislužbu)", navodi se u saopštenju.

Kada su u pitanju mošti Svetog Vasilija Ostroškog, kako navode, poduži je spisak primjera kada su one iznošene iz Ostroga, a svaki put, kao su kazali, iz razloga velike brige vjernog naroda i potrebe za opštom svenarodnom molitvom.

"Prvi put u 18. vijeku, pa potom dva puta u 19. vijeku. To se činilo uz blagoslov vladike sa Cetinja i angažovanje sveštenstva u Ostrogu i Cetinjskom manastiru. Svečeve mošti nošene su iz Ostroga i donošene na Cetinje, pa svečano vraćane nazad. Tako će, ako Bog da, biti i 21. decembra u Nikšiću. Mošti Svetoga Vasilija biće istoga dana vraćene u Ostroški manastir", kazali su iz MCP.

Pozivaju vjernike da, kako su kazali, "ne nasjedaju povodom nečega što vjernici vrlo dobro razumiju i već odavno praktikuju – ne samo izlišno, nego i štetno, jer se može shvatiti kao pokušaj političkog zastrašivanja tih istih vjernika".

"Zastrašivanja i prijetnji od strane onih koji zbilja imaju i moć i naviku da to rade. Iz toga razloga osjećamo potrebu da poručimo vladajućoj partiji u Crnoj Gori da se okane takvih poruka, i da radi ono za šta je izabrana. Da čuva slobodu građana na okupljanje i manifestaciju sopstvenih ubjeđenja", navodi se u saopštenju.

Svaku političku parolu toga dana u Nikšiću, svaki izliv nacionalizma, bilo kakvo stranačko obilježje, ili poruku uperenu protiv bilo koga (protiv domaće ili susjedne države, protiv bilo koje vlasti ili opozicije), kako sitiču, smatraće direktnom provokacijom smišljenom od nedobronamjenih.

"Jer Crkvi ne pada na pamet da se ikada, a naročito ne toga dana, bavi takvim stvarima. Samo nam je molitva Gospodu i poziv na poštovanje prava i Ustava ove zemlje – na hrišćanskom srcu", zaključuju iz MCP.

 

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније