Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 12. 2019. 19:23   >>  19:23 1

PORUKA IZ UNICEF-A

Jasno definisati vremenski okvir za vakcinaciju

Obuhvat vakcinacije u Crnoj Gori kreće se u dobrom smjeru, ali postoji prostor za napredak, kazao je u intervjuu za Javni servis savjetnik za zdravlje u UNICEF-u Basil Rodriges. Poručio je da pokrivenost vakcinacijom mora biti ujednačena u svim crnogorskim opštinama i da je potrebno jasno definisati vremenski okvir za vakcinaciju djece kako bi se spriječila odgađanja u imunizaciji.

"I dalje ima prostora za napredak, ali obuhvat se kreće u dobrom smjeru. Tu dosljednost uočavamo pojedinim zemljama regiona. Postoje planovi koji bi poboljšali tu pokrivenost i ti planovi se okreće u pravom smjeru, a jedan od ključnih koraka koji moraju biti preduzeti jeste da pokrivenost vakcinacijom bude što više ujednačena u svim djelovima zemlje", kazao je Rodriges.

Navodi ključnu preporuku u borbi protiv morbila.

"Da omogućimo blagovremenu vakcinaciju. To znači da postoji preporučljiv vremenski okvir za svu djecu da se vakcinišu. Uočili smo da postoji djeca koja su vakcinisana van tog okvira zbog čega imamo odlaganje u imunizaciji", navodi Rodriges.

Na komentare da vakcine izazivu smrtnost, stoprocentnost garantuje da se vaccine bezbjedno proizvode i da se distribuiraju isključivo vakcine visokog kvaliteta. Ono zbog čega bi građani trebalo da brinu je to što upravo morbile mogu za poljedicu da imaju smrt, o čemu svjedoče kako primjeri u region, tako i šire.

"Postoje ekstremne okolnosti u kojima su djeca preminula od morbila, zbog čega se svijet još jednom probudio i shvatio da je važno osigurati da sva djeca budu zaštićena. To nije samo stvar Rumunije, Ukrajina je primjer visoke smrtnost zbog morbila. U SAD-u postoji taj problem. Ovo nije svojstveno ni jednoj zemlji", rekao je Rodriges.

Moramo se boriti sa negativnom kampanjom.

"Fokusiramo se na mjerenje pouzdanosti u vakcini. To povjerenje pokazuje na koja područja moramo barem obratiti pažnju i nikako pretpostaviti da svi razumiju da su vakcine bezbjedne. Moramo se sada vratiti na kampanje, kako bismo podsjetili roditelje i stanovništvo uopšte o važnosti vakcinacije", istakao je predstavnik UNICEF-a.

Rodriges se tokom posjete Crnoj Gori sastao sa zvaničnicima sa kojima je razgovoarao o izazovima u imunizaciji, ali i naporima koji se preduzimaju.

"Otvoreno su govorili o problemima koji postoje, ali su pokazali posvećenost u rješavanju ključnih pitanja. Jedna od stvari koje smo tražili je povećanje pravičnosti, da se osigura da svi budu zaštićeni. Drugo, posjetio sam Porodilište gdje smo gledali kakve je kvalitet i vrsta osiguranja koja se pruža. Zadovoljan sam, ali prostora za unapređenje ima", kazao je sagovornik TVCG.

Svijet zaista nema granice, kao ni virusi zbog toga što je u svijetu velika mobilnost ljudi, zbog čega oni koji su pogođeni virusom ugrožavaju nezaštićene. Zato smatra da je najbolji lijek za svaku zemlju osigura da je njena populacija vakcinisana i zaštićena.

Ana Popović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније