Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

16. 12. 2019. 13:00 >> 15:40

PAŽIN SAOPŠTIO

Visoki standardi stručnosti javnih izvršitelja

Posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o javnim izvršiteljima ustanovljeni su visoki standardi stručnosti za javne izvršitelje, kazao je potpredsjenik vlade i ministar pravde Zoran Pažin.

On je na otvaranju konferencije "Profesionalno ponašanje i odgovornost javnih izvršitelja“ danas u Budvi kazao da crnogorski građani danas s pravom očekuju visok stepen stručnosti, odgovornosti i efikasnosti od svih profesija u pravosudnom sistemu.

"Zato je ispunjavanje ovih legitimnih očekivanja građana jedina prava mjera uspješnosti rada svih profesija u pravosudnom sistemu, kao i uspjeha ukupne reforme pravosudnog sistema", naglasio je potpredsjednik.

Ukazao je na ključnu ulogu javnih izvršitelja u ostvarenju prava i zadovoljenju pravde, dodajući da široke nadležnosti javnih izvršitelja upućuju na posebnu važnost njihovog odgovornog i profesionalnog postupanja.


"Potpredsjednik Pažin je podsjetio da su posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o javnim izvršiteljima ustanovljeni visoki standardi stručnosti za javne izvršitelje, koji moraju položiti i pravosudni i javno-izvršiteljski ispit da bi se mogli baviti ovom značajnom djelatnošću", navodi se u saopštenju.

Pažin je pozdravio nedavnu odluku Komore javnih izvršitelja da unaprijedi Etički kodeks javnih izvršitelja i uskladi ga sa međunarodnim standardima u ovoj oblasti.

Naglasio je da javni izvršitelji moraju u svakom predmetu, prilikom preduzimanja bilo koje radnje izvršenja ili obezbjeđenja, pokazati visok nivo profesionalizma i odgovornosti koji se od njih i očekuje.

"Jedino stučnim, odgovornim i efikasnim radom javni izvršitelji, baš kao i pripadnici ostalih profesija u pravosuđu, mogu zavrijediti povjerenje građana i privrede i dati svoj puni doprinos razvoju i napretku crnogorskog društva", zaključio je potpredsjednik.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aivo Orav, rekao je da je odgovornost javnih izvršitelja važna da bi se obezbijedila pravičnost i efikasnost pravosudnog sistema u cjelini.

„Evropska unija je ključni partner Crne Gore kada je riječ o pravosudnoj reformi, generalno gledano i mi ćemo nastaviti da pružamo podršku Crnoj Gori u ovim aktivnostima u budućem periodu“, kazao je Orav.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније