Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

17. 12. 2019. 20:02   >>  20:11 8

PEROVIĆ I JOVANOVIĆ

"Zakon nikoga ne favorizuje"

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori nema ni pravnog ni moralnog osnova da traži očuvanje vlasništva nad vjerskim objektima, profesor Milenko Perović za TVCG. Komentarišući Zakon o slobodi vjeroispovijesti publicista Slobodan Jovanović, kazao je da taj akt nikoga ne favorizuje i nikome ne uskraćuje prava da koristi vjerske objekte.

Čija je imovina vjerskih zajednica u Crnoj Gori, pitanje je koje u minulom periodu izaziva kontroverze.

Zakon o slobodi vjeroispovjesti, kako poručuju iz Vlade doprinijeće da se ta oblast uredi, jer je zakon urađen u skladu sa preporukama Venecijanske komisije i po najvišim evropskim standardima.

Međutim, u Mitropoliji crnogorsko primorskoj zakon čitaju drugačije. Smatraju da je riječ o aktu, koji je usmjeren protiv crkve.

Da bi se donio zdrav zakon, Mitropolit Amfilohije nedavno je pozvao državu da crkvi vrati ono što joj oduzeto nakon 1945 godine.

A da crkva nema ni pravnog ni moralnog osnova da traži očuvanje bilo kakvog vlasništva nad sakralnim pravoslavnim nasljeđem u Crnoj Gori, smatra Milenko Perović.

Podsjeća, da je o pravoslavnom nasljeđu kroz istoriju još od vremena Crnojevića računa vodila isključivo Crna Gora. 

Sva pitanja koja su sporna za Srpsku pravoslavnu crkvu, trebalo bi rješavati pravnim putem u okvirima međunarodnog i domaćeg zakonodavstva, smatra publicista Slobodan Jovanović.

Prolazna istorijska činjenica je kaže Perović da je posljednjih 100 godina SPC raspolagala nasljeđem u Crnoj Gori. Međutim, kako napominje Perović, činila je to bez pravnog subjektiviteta, pravnog osnova i moralnog opravdanja.

Jovanović se još jednom osvrnuo na Zakon o slobodi vjeroispovjesti ističući da taj akt nikoga ne favorizuje i nikome ne uskraćuje pravo da koristi vjerske objekte.

Podsjetimo, o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti raspravljaće se 24 .decembra u parlamentu.

Tri dana prije toga u Nikšiću, Mitropolija crnogorsko primorska i Eparhija budimljansko nikšićka organizuju Sabor, kako bi kako kažu podigli glas protiv nepravde, koja se putem zakona, tvrde u Mitopoliji, želi nametnuti crkvi.

Nevenka Jovović, TVCG

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније