Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan, Objavio: I. P. ]

18. 12. 2019. 07:19 >> 07:19

PISALI MINISTRU ŠEHOVIĆU

Carinski tehničari ne mogu na Pravni fakultet

Učenici smjera Špeditersko-agencijski i Carinski tehničar Srednje stručne škole Ivan Uskoković iz Podgorice uputili su peticiju Ministarstvu prosvjete kojom traže izmjenu pravilnika o uslovima i postupku upisa na osnovne studije Univerziteta Crne Gore, kojim im je onemogućeno da upišu Pravni fakultet.

Učenici u peticiji, koju su početkom ove godine uputili ministru Damiru Šehoviću, a u koju je Dan imao uvid, ističu da čl. 4 Pravilnika nije usklađen sa Opštim zakonom o obrazovanju i Zakonom o stručnom obrazovanju.

“U dijelu drugi kvalifikacioni postupak za upis na studijski program – Odgovarajuće srednje škole data je tabela koja propisuje odgovarajuće stručne škole za pojedine fakultete/akademski i studijski program. Članom 4 pomenutog Pravilnika za upis na Pravni fakultet, odnosno pravne nauke, predviđene su kao odgovarajuće srednje škole – gimnazija, ekonomska, trgovinsko-ugostiteljska, turistička, pomorska, medicinska i škola unutrašnjih poslova. Pomenuta norma nije usklađena sa Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju i Zakonom o stručnom obrazovanju, kojim je predviđeno da ustanova dobije rješenje o licenci za izvođenje određenog obrazovnog programa”, navode u peticiji.

Učenici dodaju da obrazovni progami, u skladu sa zakonom, čine predmeti i moduli koji su kreditno vrednovani i predstavljaju relevantan kriterijum koji može biti vrednovan za upis.

“Pravilnikom je predviđeno da se upis na Pravni fakultet, odnosno pravne nauke, mogu upisati učenici gimnazije, a, s obzirom na akreditaciju ustanova, u gimanziji se izvode i programi medicinski tehničar i ekonomski tehničar. U elektro-ekonomskoj školi se izučavaju progami iz oblasti elektrotehnike. Škole koje su registrovane sa nazivom srednje stručne škole nijesu obuhvaćene ovim kriterijumima”, ističu učenici u peticiji.

Oni navode u peticiji da se u pomorskoj školi realizuju programi iz oblasti saobraćaja i kriterijumima definisanim pomenutim pravilnikom omogućeno im je apliciranje na konkurs.

“Međutim, ostalim školama u Crnoj Gori koje realizuju programe saobraćaja to isto nije omogućeno. Sve ovo prethodno navedeno jasno i nedvosmisleno ukazuje na hitnu potrebu izmjena i dopuna Pravilnika o uslovima, kriterijumima i postupku upisa na osnovne studije UCG i njegovo usklađivanje sa Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju i Zakonom o stručnom obrazovanju”, poručuju učenici.

Iz PR službe Ministarstva prosvjete saopšteno je Danu da će ta institucija vjerovatno izaći u susret učenicima i roditeljima.

“Ovo pitanje trenutno je regulisano pravilnikom koji je donio Univerzitet. No, sada se radi novi koji će biti isti za sve ustanove, i ove sugestije će svakako biti razmotrene, a velika je vjerovatnoća da će se ići upravo u predloženom pravcu, a to je da se uzimaju u obzir profili, a ne škole”, ističu iz Ministarstva prosvjete.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније