Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

19. 12. 2019. 15:10   >>  15:09

IZ PLENARNE SALE

SMCG: Brajović da se izjasni o udaljavanju fotoreportera

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) osuđuje jučerašnje udaljavanje fotoreportera Borisa Pejovića iz plenarne sale Skupštine Crne Gore. Od predsjednika Skupštine Ivana Brajovića traže da se javno izjasni o incidentu.

Iz SMCG navoda da je udaljavanje fotoreportera objašnjeno proizvoljnim mijenjanjem pravila i ustaljene prakse kada je u pitanju snimanje zasijedanja parlamenta.

"Takođe, sa razočarenjem ukazujemo na izostanak reakcije svih poslanika koji su u tom trenutku bili prisutni u plenarnoj sali i svjedočili 'intervenciji' koja je za posljedicu imala Pejovićevo udaljavanje iz sale i ometanje u obavljanju svog posla. Neposredno prije molbe da napusti salu Pejović je fotografisao raspravu premijera Duška Markovića i poslanika Demokratskog fronta Nebojše Medojevića", navodi se u saopštenju SMCG.

Jučerašnji incident, ističu, nije prvi te vrste koji se dešava u Skupštini i na to su, kako navode iz SMCG ukazivali više puta.

"Koleginice i kolege su navikle da, bez svoje krivice, budu loše tretirane kada se pojave na pojedinim događajima ali naše razočarenje i revolt su uvijek najveći kada se to dogodi u Skupštini, ključnoj crnogorskoj instituciji", istističu iz SMCG.

Od predsjednika Skupštine Ivana Brajovića traže da se javno izjasni o incidentu i objasni zbog čega je Pejović udaljen iz sale tokom trajanja Premijeskog sata i zašto je baš na njegovom primjeru proizvoljno, a ne kroz prethodno jasno utvrđena pravila, promijenjena dosadašnja praksa da ta vrsta zasijedanja može neometano da se snima.

Iz SMCG dodaju da je pozicija fotoreportera i bez sličnih incidenata dovoljno unižena, a ponašanje skupštinskih službi, ka su kazali, samo ohrabruje njeno i dalje uniženje.

"Fotoreporteri se doživljavaju kao neprijatelji jer njihovi snimci na profesionalan način oslikavaju događaje na kojima učesnici i ne izgledaju kao manekeni i manekenke, što je suprotno pravilima koja su ustanovile sve aktivnije PR službe. Snimici koji se dostavljaju redakcijama, sa događaja na kojima novinarskim ekipama ili nije dozvoljeno da se pojave ili se dešavaju iza zatvorenih vrata ne predstavljaju novinarstvo i naša je obaveza da se borimo protiv marketinga koji javnost usmjerava u pogrešnom smjeru, a novinarskim ekipama, prije svega fotoreporterima, direktno uzima posao", zaključuje se u saopštenju SMCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније