Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

20. 12. 2019. 12:20 >> 13:32

MARKOVIĆ NA SVEČANOSTI

ZHMS važan segment zaštite države i građana

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju je centralni oslonac našeg društva u misiji zaštite života naših građana, kulturno-istorijskog nasljeđa zemlje, i materijalnih dobara uopšte, kazao je premijer Duško Marković na svečanosti organizovanoj povodom obilježavanja 70 godina od osnivanja hidrometeorološke službe u Crnoj Gori.

Marković je na svečanosti izrazio punu podršku daljem radu Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju ocijenivši značaj te institucije i njenih pravovremenih i pouzdanih najava danas predstavljaju važan segment zaštite države i građana.

"Svjedoci smo da nas zemljotresi, poplave, suše, požari, i druge prirodne nepogode, sve češće stavljaju pred ispit i ocjenu sposobnosti države. Nema upravljanja rizicima bez pravovremenih i pouzdanih najava, posebno u oblastima gdje je moguća preventivna aktivnost. Nakon decenija predanog rada, zalaganja i entuzijazma zaposlenih, danas imamo instituciju kojoj Crna Gora vjeruje, i koja nas u ovoj oblasti dostojno predstavlja svijetu", kazao je Marković.

Premijer je dodao da sedamdeset godina postojanja nijesu samo sedam decenija od osnivanja ove važne državne službe, već kako je kazao, važnije od toga, to je sedam decenija izgradnje i kontinuiranog razvoja institucije koja pruža blagovremene, tačne i pouzdane podatke o stanju vremena, klime i voda, stvarajući iskustvo i saznanja od značaja za zemlju i njen razvoj.

"Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju je centralni oslonac našeg društva u misiji zaštite života naših građana, kulturno-istorijskog nasljeđa zemlje, i materijalnih dobara uopšte. Raznolikost i slojevitost djelatnosti koje su se ovdje stekle, ponajbolji je dokaz povjerenja u kvalitet i rad ove službe, od njenog postanka do danas", kazao je predsjednik Vlade.

Premijer Marković je ocijenio vrijednim razvojni napredak koji je Zavod ostvario u prethodnih nekoliko godina, a koji se ogleda u proširenju i modernizaciji mreže mjernih stanica i nabavci novih i savremenih instrumenata i opreme.

"Efikasna i tačna prognoza vremenskih pojava, naročito onih ekstremnih, u eri sve izraženijih negativnih posljedica klimatskih promjena – neophodnst je razvijenog društva. Prije svega u cilju rane i blagovremene najave, sprečavanja i ublažavanja posljedica prirodnih događaja i nepogoda. Postojanje moderne mreže stanica i radara, i validna procjena nastupajućih pojava, obaveza je prema građanima i državi, ali i našim međunarodnim partnerima u oblasti civilne bzbjednosti i zaštite od hazarda. A mjesto i nesporna reputacija koju je Zavod zavrijedio u brojnim evropskim i međunarodnim organizacijama, potvrda je da je Crna Gora pouzdan partner i u visoko-zahtjevnim naučnim i stručnim asocijacijama nadnacionalnog karaktera", zaključio je Marković na svečanosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније