Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

20. 12. 2019. 15:08   >>  15:07

OD EU

Još 2,1 miliona za reformu javne uprave

EU je izdvojila dodatnih 2,1 miliona eura prepoznajući reformske mjere kojima bi javna uprava Crne Gore postala pristupačnija i efikasnija, smanjujući troškove za građane i za privredu, saopšteno je iz resornog ministarstva.

EU je ukupno obezbijedila više od šest miliona eura za reformu javne uprave u Crnoj Gori.

Podržane aktivnosti su se odnosile na usvajanje zakonodavnog okvira kako bi se stvorila održiva javna uprava, koja pruža bolje javne usluge i ima kapacitet da odgovori na potrebe građana i privrede.

“Zakonodavne promjene su, takođe, postavile osnovu za uspostavljanje jedinstvenog informacionog sistema za razmjenu podataka između državnih registara. Ovo će pojednostaviti administrativne procedure, povećati broj elektronskih usluga i poboljšati kvalitet i dostupnost javnih usluga, što će na kraju rezultirati nižim troškovima za građane i privredu”, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave.

Podrškom EU, takođe, je podstaknuta digitalizacija i razvoj elektronskih usluga na portalu eUprave, te jačanje eDemokratije projektima kao što su "Glas građana - ePeticije", platformom koja omogućava učešće građana u kreiranju javnih politika sa 3.000 potpisa.

“Pored toga, EU podržava organizacije civilnog društva koje su prepoznate kao partneri u procesu reforme javne uprave. Te organizacije će preduzeti aktivnosti na podizanju svijesti, nadgledati sprovođenje reforme javne uprave i podstaći inkluzivno donošenje politika i participativnu demokratiju”, saopšteno je iz MJU.

Trenutno se sprovodi 12 projekata finansiranih od strane EU vrijednih više od 2,8 miliona eura koji su namijenjeni unapređenju kapaciteta javne uprave u institucijama kao što su Upravna inspekcija, Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, Zavod za statistiku i Uprava za kadrove.

“Zadovoljstvo građana pruženim uslugama na nivou centralne uprave povećalo se sa 42% u 2017. na 66% u 2019. godini, kako je prepoznato u posljednjem Izvještaju Evropske komisije. To pokazuje da proces reforme javne uprave daje rezultate i pokazuje efikasnost podrške EU u ovom sektoru”, poručuju iz Ministarstva javne uprave.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније