Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: R.B. ]

21. 12. 2019. 08:51 >> 08:50

TUŽILAČKI SAVJET

Bez prijava za disciplinsku odgovornost tužilaca

Disciplinsko vijeće tokom ove godine nije dobilo nijednu prijavu protiv tužilaca za činjenje disciplinskih prekršaja, pokazuje evidencija Tužilačkog savjeta.

Tokom prošle godine Disciplinsko vijeće imalo je u radu četiri predmeta povodom utvrđivanja disciplinske odgovornosti državnih tužilaca, prenose Vikend novine.

U 2017. godini tom vijeću podnijet je jedan optužni predlog protiv državnog tužioca u osnovnom državnom tužilaštvu.

U prošloj i 2017. godini prijave su se odnosile na disciplinski prekršaj iz Zakona o Državnom tužilaštvu - nedostavljanje podataka o imovini i prihodima u skladu sa propisima kojima se uređuje sprječavanje sukoba interesa.

Kada su u pitanju predmeti iz prošle godine, u tri od četiri predmeta Disciplinsko vijeće utvrdilo je odgovornost tri državna tužioca, odnosno rukovodioca, za teži disciplinski prekršaj iz Zakona o Državnom tužilaštvu.

Kako se navodi, tako su zbog nedostavljanja podataka o imovini i prihodima u skladu sa propisima kojima se uređuje sprečavanje sukoba interesa, sva tri rukovodioca državnog tužilaštva sankcionisana i izrečena im je novčana kazna u visini od 20 odsto od zarade u trajanju od tri mjeseca.

“U jednom predmetu Disciplinsko vijeće je odbacilo predlog za utvrđivanje disciplinske odgovornosti”, navodi se u dostupnim podacima Tužilačkog savjeta.

Dodaje da je u oktobru prošle godine to tijelo donijelo odluku da se jedan državni tužilac privremeno udalji od dužnosti vršenja tužilačke funkcije, do okončanja krivičnog postupka protiv imenovanog.

Shodno Zakonu o Državnom tužilaštvu, državni tužilac i rukovodilac državnog tužilaštva kao državni tužilac disciplinski odgovara za lakše, teže i najteže disciplinske prekršaje.

Lakši disciplinski prekršaj državnog tužioca je ako bez opravdanog razloga ne uzima predmete u rad redom kojim su primljeni u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjem poslovanju Državnog tužilaštva.

"Lakši disciplinski prekršaj je i ako neopravdano ne dolazi ili kasni na zakazane pretrese, ne pohađa obavezne programe obuke bez opravdanog razloga, ne ispunjava obaveze mentora kod inicijalne obuke i obuke pripravnika”, navodi se u Zakonu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније