Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

22. 12. 2019. 14:56   >>  16:01

CAMOVIĆ SMATRA

Problematična odluka da se iz Fonda finansira samoregulacija

Odluka da se iz Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija finansira samoregulacija, problematična je i može biti kontraproduktivna, ocijenila je predsjednica Sindikata medija Marijana Camović.

Ona je podsjetila da je Predlogom zakona o medijima predviđeno formiranje Fonda, u okviru koga će podržati proizvodnju programskih sadržaja od javnog interesa i obezbijediti novac za podsticanje samoregulacije.

"Odluka da se po svaku cijenu novcem građana finansiraju "različiti oblici samoregulacije" je problematična, jer vođenje računa o etici o primjeni i nadzoru nad primjenom pravila profesije i Kodeksa novinara trebalo bi da bude uslov bez kojeg ni jedan medij ne bi mogao da funkcioniše“, rekla je Camović agenciji MINA.

Zato je, kako je ocijenila, odluka da taj trošak država preuzme na sebe problematična, neobična, a moguće i kontraproduktivna.

Camović je rekla da, s obzirom na to da je budući Fond "narastao" na 0,08 odsto, koliko sada iznosi u Predlogu koji je Vlada usvojila, očekuje da će njegova raspodjela i kontrola biti dobro nadzirani.

"Kada ovaj Zakon bude donijet i kada Fond zaživi, crnogorski privatni mediji praktično postaju budžetske jedinice za koje će se svake godine, kroz ozakonjeni oblik državne pomoći, opredjeljivati značajan novac“, kazala je Camović.

Prema njenim riječima, za Sindikat je najvažnije pitanje kako će mediji trošiti novac nakon što ga dobiju na konkursu, ko će profitirati od toga i da li će zaposleni, koji su u gotovo svim crnogorskim privatnim medijima nedovoljno plaćeni i preopterećeni, i dalje primati niske i neredovne zarade.

"Ako se ovaj Fond uvodi kako bi mediji državnim novcem bili održiviji, moralo bi da se precizira kako će se ta stabilnost mjeriti i hoće li se novac slivati u džepove vlasnika ili će oni koji drže redakcije živima imati koristi od toga“, poručila je Camović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније