Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

22. 12. 2019. 14:40 >> 17:42

NEVRIJEME NA PRIMORJU

Zatvorene dvije ulice i šetalište, ugrožena plovila

U naseljima Kalimanj i Donja Lastva u Tivtu zabilježen je značajan porast nivoa mora pa voda pokriva Kalimanjsku ulicu, Ribarski put i šetalište Filipa Miloševića zbog čega su ove saobraćajnice zatvorene za saobraćaj a veliki broj plovila je ugrožen u lučici Kalimanj, navodi se u saopštenju Opštine Tivat. Jak olujni vjetar, praćen kišom, nanio je štetu i barskoj opštini. Vjetar je oborio jahte, oštetio fasade a plimni talas prebacio je preko gatova.

"Opštinski tim za vanredne situacije odlučio je da u ovim ulicama, uz asistenciju Komunalne policije i Službe zaštite i spašavanja Tivat (SZS), do daljnjeg saobraćaj bude obustavljen a upućen je apel vlasnicima plovila u lučici Kalimanj da se hitno upute u lučicu kako bi započeli ispumpavanje vode, jer je veliki broj plovila već ugrožen. Građani se već odazivaju apelu i u lučici je u toku ispumpavanje vode iz plovila", kazali su iz te lokalne samouprave.

Prema riječima komandira SZS Zorana Barbića, u slučaju potrebe pripremljene su vreće sa pijeskom za priobalni dio ukoliko porast plimnog talasa bude značajnije nastavljen.


"Pripadnici SZS, uz asistenciju drugih nadležnih službi i preduzeća, obilaze lokacije kojima prijeti ugrožavanje od porasta nivoa mora. Putni pravac kotorski kružni tok – Radovići Luštica je prohodan za saobraćaj i pod mjerama je nadzora", navodi se u saopštenju.

Na prostoru centralne i južne Crne Gore proglašen je crveni meteo alarm a obilne padavine se očekuju sve do poslije 22 sata.

Jak olujni vjetar, praćen kišom, nanio je štetu i barskoj opštini.

Kako prenosi portl Bar info, na pojedinim mjestima u gradu otpali su djelovi fasade, a najuočljivije je bilo u gradskoj marini, gdje su od udara vjetra, za koje u HMZ CG ističu da su bili 52 čvora (oko 100 km/h), ispale jahte iz tzv. “kolijevci”.

“Snažni vjetar koji duva na crnogorskom primorju uzrokovao je oštećenje na plovilima koja su bila u ležištima na suvom, u tzv. ‘kolijevci’. Pripadnici naših službi su odmah reagovali i, po nekim prvim procjenama, šteta ne bi trebala da bude velika. Vlasnici su, naravno, odmah obaviješteni, a mi smo u toku pregleda da li još negdje ima oštećenja”, rekao je za Bar Info Radovan Orlandić, izvršni direktor AD „Marina“.

Kako kažu očevici, u toku nevremena bio je više nego upadljiv plimni talas. “Voda je nadošla i bukvalno za pet minuta preplavila gatove i bila do nivoa članaka“, rekao je jedan od očevidaca.

Čitavo popodne vlasnici čamaca i barki prazne svoja plovila od vode.

Šetalište i marina u Budvi su pod vodom. U video snimku koji je objavila RTV Budva vidi se kako voda prodire preko šetališta do zelenih površina. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније