Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M ]

23. 12. 2019. 17:26 >> 20:23
5

KATNIĆ

Uskoro o podizanju optužnice protiv Stijepovića

Bez samostalnosti Državnog tužilaštva nema pravne sigurnosti i vladavine prava, poručili su čelnici Tužilaštva na današnjoj sjednici Odbora za politički sistem, na kojoj je razmatran poseban Izvještaj o radu te organizacije. Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić najavio je da će za nekoliko radnih dana donijeti odluku o eventualnom podizanju optužnice protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića, zbog afere "Koverta".

 

Na pitanje poslanika Demokratskog fronta (DF) Milana Kneževića da li je donio odluku o podizanju optužnice u slučaju Koverta, Katnić je odgovorio da će o tome odlučiti u narednih dan, dva ili pet.

On je istakao da u Tužilaštvu ne prave nikakvu selekciju.

“Vi kažete gonim DF, a šta bi tek rekao DPS”, naveo je Katnić.

Na pitanje da li je u slučaju korišćenja revolving kartica saslušan predsjednik Skupštine Ivan Brajović, on je odgovorio da se taj postupak vodi.

“Ako bude potrebno da bude saslušan, biće saslušan. Biće saslušan kada na to dođe vrijeme”, naveo je Katnić.

Razmatran Izvještaj o radu tužilaštva

Na sjednici tog skupštinskog tijela razmatran je izvještaj o radu Državnog tužilaštva za period od januara do novembra ove godine, kao i poseban izvještaj o radu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), za period od 1. januara do 1. decembra ove godine.

Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca, Ivica Stanković, istakao je da bez samostalnosti Državnog tužilaštva nema pravne sigurnosti i vladavine prava.

Komentarišući određivanje VD stanja u Tužilaštvu, Stanković je kazao da se treba zapitati gdje je bilo Državno tužilaštvo prije pet godina, a gdje je danas po rezultatima.

Govoreći o institutu sporazumnog priznanja krivice, Stanković je naveo da sud vodi računa o svim okolnostima izvršenja djela i konačnu odluku donosi kao da je u pitanju bilo klasično suđenje.

“Vidim da i dalje veliku pažnju privlači institut sporazumnog priznanja krivice, po ko zna koji put. Do zaključenja sporazuma o priznanju krivice dolazi se odlukom suda. Prvo se sporazumijevaju tužilac, branilac i okrivljeni i sa tim izlaze pred sud”, objasnio je Stanković.

On je istakao da sporazum o priznanju krivice smanjuje troškove krivičnog postupka i znatno ubrzava postupak.

Stanković je kazao da je od januara do novembra ove godine u svim državnim tužilaštvima bilo ukupno optuženja protiv 5,73 hiljade osoba.

“U postupku kontrole i potvrđivanja ukupno 671 optužnice, sud je donio rješenje kojim se optužnica potvrđuje u odnosu na 582 lica ili 86,73 odsto”, precizirao je Stankvić.

Kako je naveo, po optuženjima osnovnih, viših i SDT-a osuđujućom presudom riješeno je 94,64 odsto, a bilo je 3.056 optuženja.

“Oslobađajućom presudom riješeno je 3,71 odsto (120 optuženja) i odbijajućom presudom 1,65 odsto optuženja (53 optuženja)”, rekao je Stanković.

Od januara do novembra ove godine, primjenom instituta odloženog krivičnog gonjenja, državni tužioci riješili su predmete protiv 492 učinioca i osam pravnih lica i po tom osnovu u humanitarne svrhe uplaćeno je 215,98 hiljada EUR, a na ime naknade oštećenog 175.831 EUR.

Stanković je rekao da su na osnovu sporazuma o priznanju krivice riješeni predmeti protiv 292 učinioca.

“U tom periodu viša državna tužilaštva pokrenula su pet finansijskih istraga protiv šest lica, podnijeta su ukupno tri zahtjeva za privremeno oduzimanje imovine protiv tri lica, i donijeta tri rješenja o trajnom oduzimanju imovine”, naveo je Stanković.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da su specijalni tužioci od 1. januara do 1. decembra ove godine podigli 21 optužnicu protiv 136 izvršioca krivičnih djela, kao i jedan optužni predlog protiv jedne osobe.

“Optužnice su podignute u 13 predmeta protiv 86 osoba za krivična djela organizovanog kriminala, u šest predmeta protiv 38 lica za visoku korupciju. U dva predmeta protiv dva lica za krivično djelo pranje novca i protiv deset lica za ostala krivična djela”, precizirao je Katnić.

On je naveo da je sud u izvještajnom periodu, postupajući po optuženjima specijalnih tužilaca, donio odluke protiv 80 lica.

“Protiv 74 lica presude su osuđujuće i to 68 na kaznu zatvora i šest na uslovnu osudu, u odnosu na pet lica donijete su oslobađajuće presude, a u odnosu na jedno presuda je odbijajuća”, precizirao je Katnić.

Kako je naveo, od 1. Januara do 1. septembra sporazumi o priznanju krivice zaključeni su u 13 predmeta sa 49 osoba.

U istom periodu, kako je dodao Katnić, SDT donijelo je dvije naredbe o proširenju istrage protiv devet osoba, u vezi sa pokušajem nasilnog ulaska u Skupštinu.

“Po optužnici SDT-a donijeta je prvostepena presuda kojom je oglašeno krivim 13 lica”, naveo je Katnić.

On je rekao da je u ovoj godini pokrenuta finansijska istraga u 15 predmeta protiv 207 fizičkih i 152 pravna lica, zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, pranje novca, utaja poreza i doprinosa, zloupotreba službenog položaja, krijumčarenje, primanje mita, davanje mita, terorizam i zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

SDT istražuje da li su sudije umiješane u malverzacije

Odgovarajući na pitanje jednog od članova odbora, Katnić je kazao da SDT istražuje da li su stečajni upravnici i sudije Privrednog suda umiješani u malverzacije sa lažnim stečajevima.

“Mi to istražujemo i bilo bi jako pogubno da pokrenemo postupak, pa da se ne radi o krivičnom djelu, nego o greškama koje su prirodne I ljudske”, naveo je Katnić.

On je istakao da je Tužilaštvo ozbiljna organizacija.

“Ako se nekom ne dopada vrhovni državni tužilac i Milivoje Katnić to je možda i u redu. Danas smo iznijeli činjenice”, dodao je Katnić.

Kako je naveo, poznato je da je za pet godina trpio ozbiljne kritike, uvrede i to sve neosnovano.
Odgovarajući na pitanja u vezi sa slučajem Telekom, Katniće je kazao da su to završili podizanjem optužnice.

“Ja sam utvrđivao da li postoji neki kastodi račun i nijesam utvrdio da postoji. Niko iz međunarodne zajednice nije ukazao na to na taj kastodi račun postoji”, kazao je Katnić.

Komentarišući ocjene da koče evropsku integraciju, Katnić je kazao da mu je savjetnik francuskog predsjednika Emanuela Makrona rekao da nije problem u aktivnostima Državnog tužilaštva, da su one korektne i solidne.

On je, kako je naveo Katnić, rekao da će Francuska ponuditi svaku pomoć Crnoj Gori, ali da treba da ojačaju klub i do tada se ne planira prijem novih članova.

Komentarišući slučaj u vezi sa Abu Dabi fondom, Katnić je rekao da misli da su odluke donijete, ali da o tome može dostaviti dodatne informacije.

On je kazao da današnji izvještaj pokazuje da su rezultati Tužilaštva značajni i da na njih nije bilo posebnih primjedbi, ni u kvantitativnom, niti u kvalitativnom smislu.

Svoj posao, kako je naveo, radi u skladu sa Ustavom i zakonom.

“Vidite koliko je predmeta i do sada se nikada nije potvrdilo da sam ja u najmanjem elementu kršio zakon”, rekao je Katnić.

Nezavisni poslanik Neđeljko Rudovič kazao je da se ”ovakvom” tužilaštvu ne može vjerovati i da to nije samo njegov stav, već između ostalog, i stav Evropske unije (EU), koji je evidentan u njenim dokumentima.

“Ne može im se vjerovati zato što je nemoguće izbjeći utisak da postoje određeni zabrani u koje oni ne smiju da kroče. Možemo da razgovaramo o detaljima, a pomenuću samo jedan. Postoji informacija da jedna istraga može da riješi aferu Telekom, a ta istaga se ne pokreće”, rekao je Rudović.

On je naveo da se, prema informacijama do kojih su došle nevladine organizacije, većina sporazuma o priznanju krivice zaključuje tako da počinioci krivičnih djela pristaju na kazne koje su ispod zakonskog minimuma.

“Gospoda koja vode tužilaštvo vode ga na način da šalju poruku koja je dugoročno otrovna za budućnost crnogorskog društva – da se kriminal isplati”, kazao je Rudović.

On je pitao da li su čelnici Tužilaštva ikada pokrenuli pitanje ko je kriv zbog toga što su oslobođeni Kalić i Šarić.

“Ne samo što su oslobođeni, nego su do sada dobili više od tri miliona EUR po pravosnažnim presudama, a očekuju još nekoliko puta više iz budžeta države”, naveo je Rudović.

On je pitao da li je neko radio reviziju postupanja tužilaca, odnosno da li nekome uopšte “palo na pamet” da se tim bavi.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić kazao je da su zahtjevi prema institucijama koje su zadužene za sprovođenje i punu funkcionalnost vladavine prava sve stroži, a da neophodne reforme postaju zahtijevnije.

“Svjedoci smo da su u posljednje vrijeme sve odluke Tužilaštava, naročito SDT-a nailazile na pohvale i kritike, u zavisnosti od toga šta su oni na koje su se te odluke odnosile očekivali”, naveo je Nikolić.

Tužilaštvo je, kako je kazao, institucija koja ima veliku odgovornost na putu Crne Gore ka EU.

“Nadam se da ste svjesni te odgovornost”, dodao je Nikolić.

Kako je naveo, niko u ime politike, sa koje god političke strane dolazio, nema mandat da krši zakon.

Poslanik DF-a Predrag Bulatović kazao je da je Katnić “doveden da štiti interese i poziciju predsjednika države Mila Đukanovića i svakog ko je procesuiran iz DPS-a”.

“Oni koji su se ogriješili o zakon i koji su opljačkali državu, ima ih još dosta u DPS. Ne idete put njih, nego prema političkim protivnicima Mila Đukanovića”, rekao je Bulatović, obraćajući se Katniću.

On smatra da se Katnić obračunava sa DF-om i napada ključne ljude tog političkog saveza Kneževića, Nebojšu Medojevića Andriju Mandića.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Radule Novović kazao je da je u proteklom periodu, možda i najtežem, tužilaštvo bilo izloženo brojnim pritiscima.

“Pored toga možemo da vidimo da Državno tužilaštvo odgovorno i kvalitetno radi. Pojačan je proaktivan pristup tužilaca u izvještajnom eridou, naročito kada su u pitanju organizovani kriminal i pranje novca”, zaključio je Novović.

 

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније