Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

25. 12. 2019. 10:42 >> 10:47

PAM PORUČIO

Podrška autorima samo ako krajnji korisnici plaćaju naknade

Organizacija za zaštitu prava autora muzike, PAM CG, nastaviće i u narednoj godini da intezivnije radi na programima edukacije korisnika i proširivanju saznanja o pitanju zaštite autorskih prava, koje nije samo etičko pitanje, nego i zakonska norma i međunarodni standard koji se mora implementirati u procesu evropskih integracija Crne Gore, istakli su u ovom udruženju.

"PAM CG mora istrajati u zahtjevima domaćih i stranih autora i društava da nijedan organizator festivala i koncerata, ugostiteljski objekti, lokalne turističke organizacije i drugi korisnici muzike u Crnoj Gori ne smije koristiti njihova muzička ostvarenja osim na način predviđen zakonom, odnosno samo na osnovu uredne prijave i ugovora sa PAM-om CG. 

Kako se dodaje, u savremenoj eri interneta i medija samo neupućeni mogu misliti da čitav taj digitalni svijet multimedije, odnosno kretivan rad koji stoji iza njega i razvija se, postoji bez složenog sistema međunarodne kolektivne zaštite autorskih prava. Krajnji korisnici za javno saopštavanje i izvođenje autorskih muzičkih djela moraju platiti odgovarajuću naknadu kako bi opstajali muzički autori, koji najčešće stoje nevidljivi i nečujni u studiju i iza pozornica i bina.

Naknade koje krajnji korisnici moraju da plaćaju, pojašnjavaju u PAM-u, podrška su autorima, jer nijesu svi autori muzike, posebno ne crnogorski, oni koji imaju međunarodnu slavu, velike koncerte i regionalne nastupe da mogu živjeti od svojih djela.

"Postoji veliki broj nezavisnih i malih muzičkih stvaralaca, koji bi bili, u odsustvu prihoda po ovom osnovu, prisiljeni da rade nešto drugo. Na državi je i organizacijama kao što je PAM CG, da naprave ravnotežu, i nađu mjeru između legitimnog zahtjeva korisnika da plaća korišćenje muzike što manje, na jednoj strani, a sa druge strane obezbijedi odgovarajuća sredstva za kreativan rad stvaralaca muzičkih djela i zaštiti njihova autorska prava od zloupotrebe", ističe se u saopštenju.

Kako napominju, ponosni su, što korisnici autorskih muzičkih djela sve više prepoznaju i finansijske benefite ove zaštite, jer zaključenjem samo jednog ugovora sa PAM-om CG, obezbjeđuju legalno korišćenje čitavog svjetskog repertoara.

Ugovore sa PAM-om zaključili su brojni subjekti, tako da je opšte stanje zadovoljavajuće, jer se muzika na javnim mjestima u velikoj mjeri koristi legalno.

"Crna Gora, čiji je reprezent PAM CG, po zvaničnim izvještajima CISAC-a je visoko pozicionirana na svjetskoj ljestvici kada je u pitanju poštovanje autorskih muzičkih prava u odnosu na broj stanovnika i u odnosu na BDP. Organizacija ima više od 600 članova stvaralaca i umjetnika koji su ljepši i kreativniji dio našeg društva. Zato ne sumnjamo da će još veći uspjeh i značajniji rezultati tek nastupiti", poručuju iz PAM-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније