Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

25. 12. 2019. 12:30 >> 12:29

URA SAOPŠTILA

Diskriminacija na konkursu Fonda za kvalitet i talente

Građanski pokret URA saopštio je da je Ministarstvo prosvjete za dodjele nagrada iz Fonda za kvalitet i talente, slučajno ili ne, diskriminisalo mnoge nastavnike i učenike koji konkurišum, dok je na drugoj strani favorizovalo određen broj učenika i nastavnika.

 

URA je ministra Damira Šehovića pitala šta je bila garancija objektivnosti i nepristrasnosti komisije koja je sastavljala konačnu rang listu, koliki se broj učenika i nastavnika prijavio za ovogodišnju nagradu, te koliki je broj učenika i nastavnika ove godine dobio nagradu, a istu su dobijali i prethodnih godina?

Iz ove partije su ministra pitali i koliki je bio broj žalbi pristigao na adresu Ministarstva prosvjete, da li su neke od njih usvojene, kao i šta su tačno bili kriterijumi za sastavljanje konačne rang liste i imenovanje nagrađenih?

Iz URE napominju da je zamisao ovog konkursa dobra stvar jer najvrednije i najbolje u oblasti obrazovanja uvijek treba nagrađivati ali nije dobro to što pravila konkursa nijesu u početnom koraku jednaka za sve.

“Tako da imamo situaciju da nastavnici koji nijesu koautori udžbenika i nijesu povlašćeni članovi komisija za izradu programa imaju u startu veliki minus u broju bodova pri sastavljanju rang liste. Isto je i sa učenicima kod kojih se najviše vrednuju njihove aktivnosti kod Ispitnog centra Crne Gore, koji uzgred ne organizuje takmičenja iz mnogih predmeta, tako da u startu postoji diskriminacija”, pojašnjavaju iz URE.

Okončavanje konkursa i dodjela nagrada i prije isteka roka za žalbe još jedan je nepromišljeni potez Ministarstva prosvjete u cijeloj ovoj priči, dodaju iz URE.

Ističu i da postoji opravdana sumnja da se osim ličnih dostignuća i zalaganja učesnika na konkursu vrednovala i politička pripadnost, što je nezamislivo, posebno u sektoru prosvjete i obrazovanja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније