Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 12. 2019. 13:19   >>  13:17

REAGOVAO CGO

I posljednja sudska instanca potvrdila nezakonitu smjenu

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozdravio je odluku Vrhovnog suda koji je odbio reviziju odluke Višeg suda u Podgorici, čime je, kako su istakli, i posljednja sudska instanca potvrdila nezakonitu smjenu Andrijane Kadije sa mjesta generalne direktorice RTCG.

 

Podsjećamo, Vrhovni sud Crne Gore odbio je reviziju koju je izjavio RTCG protiv odluke Višeg suda u Podgorici u predmetu razrješenja Andrijane Kadije.

"Ova odluka Vrhovnog suda okončava niz pravosnažnih presuda za nezakonite smjene tadašnjeg rukovodstva protiv kojih se vodila prljava kampanja, a u kojoj je meta bio i CGO. Andrijana Kadija je dokazala da ima kičmu, koju nisu imali ni oni koji su naručili, inicirali i izvršili njenu smjenu", istakli su iz CGO-a.

Oni navode da je jasno koji su motivi bili kada su "partijski kontrolisani članovi Savjeta RTCG, od kojih i danas neki sjede na istom mjestu, pokrenuli kampanju protiv Andrijane Kadije i projekta koji su sprovodili CGO i RTCG, a koji nijednom sudskom presudom nije osporen u dijelu zakonitosti".

Iz CGO-a navode da se u pojedinim sudskim presudama ovih procesa "eksplicitno navodi i da je projekat donio samo korist RTCG-u".

"O besmislu optužbi na račun CGO-a govore i činjenice: planirana sredstva projektom za RTCG bila su 47.700 eura, što je ukupno 0,23% ukupnih finansijskih sredstava koje je Vlada opredijelila za javni servis u iznosu od 20 miliona eura. Svakom ko misli svojom glavom je jasno da se sa ovim iznosom ni na koji način nije moglo uticati na uređivačku politiku javnog servisa, a pritom takve namjere nije ni bilo. Vrijedi podsjetiti da nikada nijedan prilog ili emisija koji su rezultat ovog projekta nije osporen ni u smislu poštovanja etičkih principa niti primjene zakona. Sasvim suprotno od mnogih koji nijesu bili dio ovog projekta, a koji očito nijesu tema onim članovima Savjeta, ali i brojnim drugim formalnim i neformalnim partijskim vojnicima, koji su glumili zabrinutost za nezavisnost i profesionalizam RTCG-a kada je realizovan naš projekat", saopštio je CGO.

Oni su podsjetili na, kako navode, medijsku hajku prema tadašnjem menadžmentu RTCG-a. 

Nakon, kako dalje navode, pravosnažnih presuda u korist direktora TVCG-a, Vladana Mićunovića i urednika Prvog programa RTCG-a Aleksandra Mirkovića, "ovim se poslije godinu i po zaokružuju dokazi da se radilo o sinhronizovanoj akciji DPS-a i koalicionih partnera, Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore".

"Sudski epilog političke čistke rukovodstva u RTCG potvrda je da je rukovodstvo RTCG radilo profesionalno i zakonito, a da takav pristup nije poželjan na javnom servisu koji plaćaju svi građani i građanke. Zato je danas RTCG daleko od javnog servisa koji treba da služi svim građanima i građankama donoseći provjerene i tačne informacije, uz pluralizam mišljenja. To najbolje dokazuje i najnoviji slučaj izvještavanja o napadu na novinara Dan-a Vladimira Otaševića", saopštio je CGO.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније