Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: R.B. ]

26. 12. 2019. 16:17 >> 16:42
3

INTRAOPERATIVNA PRIMJENA CITOSTATIKA

Vrh svjetske hirurgije u KCCG

U Centru za digestivnu hirurgiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) počela je intraoperativna primjena citostatika, koja predstavlja vrh svjetske hirurgije.

Direktor Kliničkog centra Jevto Eraković, je danas na konferenciji za novinare, kazao da je to poseban dan za KCCG i za crnogorsku hirurgiju.

„Urađena je jedna od najvećih hirurških intervencija koje se danas izvode u svijetu i poslije transplatacione medicine sigurno predstavlja vrh hirurgije“, rekao je Eraković.

On se zahvalio doktoru Ranku Lazoviću koji je uradio intervenciju i koji je vođa tima u kojem su bili anesteziolog Ognjenka Šarenac, hirurg Janko Žujović i radiolog Vladimir Krgović.

„Lazović je da bi primijenio ovu procedure u KCCG bio na edukaciji, najprije kod profesora Dragutina Kecmanovića, iz Kliničkog centra Srbije, potom u Njemačkoj, gdje je učio od Pola Šugerbejker, a treći put ponovo u timu Kecmanovića i Šugerbejkera u Beogradu“, rekao je Eraković.

Trenutno,kako je istakao, jedina dva doktora koji na ovim prostorima imaju licencu su Lazović u KCCG i Kecman u Srbiji.

Lazovića je naveo da KCCG ima svu potrebnu opremu za izvođenje tog zahvata, a u planu je obuka još jednog medicinskog tima iz Crne Gore.

„Veliko je zadovoljstvo što možemo ovu kalendarsku godinu da završimo na ovaj način ovo je jedan veliki podstrek za kompletnu crnogorsku medicine, jedna snažna poruka da jedan hirurg sa svojim timom može da napravi sjajan iskorak u medicine i hirurgiji“, kazao je Lazović.

On je rekao da su planirali i dogovorili da će oformiti još jedan tim.

„Ovo će predstavljati jedan veliki iskorak ne samo za crnogorske pacijente nego i za pacijentem. Naravno za pacijente i osiguranike iz Crne Gore ta operacije će biti potpuno besplatna“, naveo je Lazović.

Lazović, koji je uradio operaciju koja predstavlja najveći hirurški poduhvat u državi, a koji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) košta oko pola miliona dolara (USD), operisao je pacijentkinju sa odmaklom fazom karcinoma jajnika, koja je već operisana u Beogradu i primila hemioterapiju.

„Procedura je moguća kod pacijenata, kojima je rečeno da se više ništa ne može uraditi, ali i kod oboljelih koje ranije nijesu operisane već su samo primile hemioterapiju. Kada nekoga kome je ostalo još tri ili šest mjeseci života podvrgnete ovakvoj intervenciji, to dovoljno ilustruje složenost, opravdanost i ozbiljnost metode“, rekao je Lazović.

On je pojasnio da je ovo najsloženija hirurška intervencija u trbuhu i karlici, koja se obično radi kod žena životne dobi od 35 do 40 godina.

Metoda je, prema njegovim riječima najbolje rezultate daje kod kancera jajnika i debelog crijeva.

„Petogodišnje preživljavanje ovakvih pacijenata je preko 20 odsto, a postoje studije koje govore da je petogodišnje preživljavanje i više od 40 i 60 odsto. Pacijenti idealni za ovu proceduru oni kod kojih je kancer indeks, koji pokazuje raširenost procesa u trbuhu i karlici, a koji bi trebalo da iznosi do 21“, kazao je Lazović.

Operacija, kako je dodao, ima dvije etape, jedna je otvorena hirurgija gdje se uklanjaju sve površine zahvaćene metastazom i to se zove citoreduktivna procedura.

„Kada završimo taj proces koji traje satima, trbuh mora biti potpuno suv i ispira se fiziološkim rastvorom da se metastaze potpuno uklone. Onda se postavlja pet drenova, od kojih je jedan dovodni, dok četiri služe za cirkulaciju citostatika. U dva litra fiziološkog rastvora rastvara se doza citostatika zavisno od tjelesne mase, starosti, postoji tačna formula“ kazao je Lazović.

On je pojasnio da se rastvor sa citostatikom, na temperaturi od 42 stepena preko pumpe uvodi u trbuh, u kojem uvijek mora biti 500 mililitara rastvora.

„Rastvor kruži i ispira sve 60 minuta. Za to vrijeme, anesteziolog svakih 10 minuta određuje nivo leukocita i vodi računa o količini izlučene mokraće i parametrima bubrežne funkcije, a poslije 60 minuta bolesnik se skida sa pumpe, drenovi se kače na kese i bolesnik prelazi u jedinicu intenzivnog liječenja“, rekao je Lazović.

Operisana pacijentkinja, Refija Muzurović iz Bijelog Polja, kazala je danas da se dobro osjeća, zahvaljujući profesoru Lazoviću.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније