Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Dan/Mina ]

28. 12. 2019. 08:00 >> 08:00
1

FEDERALNA AGENCIJA

U Njemačku otišla 993 medicinara

Iz Crne Gore u Njemačku, prošle godine otišao je 101 zdravstveni radnik, objavio je Sindikat doktora medicine.

Prema podacima Federalne agancije za zapošljavanje Njemačke, trenutno u toj državi rade čak 993 medicinska radnika iz Crne Gore.

Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić kazala je za "Dan" da je to samo početak velikog problema sa kojim će se suočiti zdravstveni sistem Crne Gore jer je to očekivana reakcija i odgovor na politiku Vlade prema ljekarima i medicinskim radnicima.

"Ovo su alarmantni podaci i ako se nešto hitno ne preduzme, naše građane uskoro neće imati ko da liječi", upozorila je Popović Samardžić.

Ona smatra da će tome umnogome doprinijeti i novi zakon u Njemačkoj, koji će na snagu stupiti 1. marta naredne godine, a reguliše useljavanje stručne radne snage van zemalja Evropske unije.

Popović Samardžić je objasnil da se prema tom zakonu, više neće primjenjivati pravilo da prednost pri zapošljavanju ima državljanin Njemačke ili neke druge zemlje Evropske unije.

"Ukida se i lista tzv. deficitarnih zanimanja, pa će se sve grupe zaposlenih tretirati na isti način. Blizu dvadesetak kolega sa kojima smo u kontaktu već se pripremaju za odlazak u Njemačku", rekla je Popović Samardžić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније