Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

01. 01. 2020. 13:51   >>  13:50

HRA POZDRAVILA

Istorijska odluka Ustavnog suda o zabrani ekstradicije

Akcija za ljudska prava pozdravlja istorijsku odluku sudija Ustavnog suda Crne Gore, kojom je, primjenom principa zabrane izručenja osobe u državu u kojoj joj prijeti rizik od mučenja (non-refoulment), ukinuta dozvola za ekstradiciju Turskoj upravitelja studentskog doma i pripadnika Gulenovog pokreta, Haruna Ajvaza.

HRA je pozdravila odluku sudija Mevlide Muratović, Miodraga Iličkovića i Budimira Šćepanovića, kojom je, ukinuta dozvola za ekstradiciju Turskoj Ajvaza, navodno člana terorističke organizacije, a koju je prethodno izdao Viši sud u Bijelom Polju, a potvrdio Apelacioni sud Crne Gore.

"Odluka je istorijska jer je Ustavni sud prvi put ukinuo odluku o ekstradiciji zbog opasnosti od mučenja. Očekujemo da Apelacioni sud u ponovljenoj odluci primjeni međunarodne standarde na koje je ukazao Ustavni sud i ne dozvoli ekstradiciju", navodi se u saopštenju.

Kako su kazali iz Akcije za ljudska prava, Ustavni sud Crne Gore je u ovoj odluci pokazao razumijevanje međunarodnog standarda ljudskog prava na zabranu mučenja, kao i osuda političkog progona pripadnika Gulenovog pokreta u Turskoj, koju su prethodno izrazile međunarodne državne i nedržavne organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Podsjećaju da je prije Ustavnog suda, sudija za istragu Višeg suda u Bijelom Polju Dragan Mrdak zaključio da nisu ispunjene pretpostavke za ekstradiciju, pozvavši se na praksu Evropskog suda za ljudska prava i odluku Komiteta protiv torture UN u slučaju Dževdeta Ajaza protiv Srbije.

"Međutim, vijeće suda u Bijelom Polju nije uvažilo njegovo mišljenje i donijelo je odluku o ekstradiciji, koju je Apelacioni sud Crne Gore potvrdio u vijeću sudija Milića Međedovića, Mušike Dujović i Radmile Mijušković", ističu iz HRA.

"Zbog svih gore navedenih razloga, polazeći od utvrđenog učešća turskih snaga bezbjednosti u mučenju svih za koje postoji osnovana sumnja da su članovi ili simpatizeri pokreta FETO, i navoda o ozbiljnim, masovnim i sistematskim kršenjima ljudskih prava koja se nastavljaju pripisivati turskim snagama bezbjednosti, kao i navedenih odredbi člana Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca, Ustavni sud nalazi osnovanim da postoji zabrinutost da će, ukoliko podnosilac bude izručen Turskoj, biti prekršen član 3 Evropske konvencije", piše u zaključku Ustavnog suda.

Akcija za ljudska prava čestita Harunu Ajvazu, njegovom advokatu Daliboru Tomoviću i sudijama vijeća Ustavnog suda Crne Gore na ovoj veoma važnoj odluci za zaštitu ljudskih prava od međunarodnog značaja.
"Čestitamo i kolegama iz Građanske alijanse koji su gospodinu Ajvazu obezbijedili pravnu pomoć u okviru projekta pružanja podrške migrantima i azilantima u partnerstvu sa UNHCR.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније