Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

03. 01. 2020. 16:50   >>  16:52

U PRETHODNOJ GODINI

Više od hiljadu intervencija nikšićkih vatrogasaca

Zaposleni u Službi zaštite i spašavanja Nikšić tokom prošle godine su realizovali više od hiljadu intervencija, koje su se odnosile na gašenje požara i pružanje tehničke pomoći, najviše prilikom saobraćajnih nezgoda.

Komandir Službe zaštite i spašavanja Nikšić Veselin Gardašević rekao je agenciji MINA da su vatrogasci u stambenim i poslovnim objektima ugasili više od 100 požara, a njihova pomoć nije izostala prethodnih mjeseci ni u vremenskim nepogodama.

„Naša Služba interveniše i nakon saobraćajnih nezgoda, a o brojnosti pružanja takve pomoći najbolje svjedoči podatak da se mora pokriti više od 100 magistralnih i 350 regionalnih puteva na teritoriji nikšićke opštine“, kazao je Gardašević.

Kada je riječ o poboljšanju uslova u kojima radi 69 zaposlenih, on je saopštio da su, kroz brojne projekte koje je u oblasti zaštite i spašavanja realizovala uprava grada, uspjeli da u prošloj godini obezbijede novi sistem veza i pređu sa analognog na digitalni, kao i da nabave ručne radio stanice, stabilne i kolske.

„Prvi put smo uspjeli da obezbijedimo i spasilačke čizme po savremenim standardima, a dobili smo i opremu za lično i spašavanje u poplavama, ronilačke komplete, agregate, kolektivnu opremu za spašavanje na vodi, pumpe za crpljenje vode, prvu pomoć i opremu za spašavanje sa dubine i visine“, naveo je Gardašević.

Služba zaštite i spašavanja će, kako je kazao, dobiti početkom ove godine oko deset hiljada eura za nabavku čizama za šumske požare, zaštitnih naočara i rukavica, koje će biti obezbijeđene kroz projekat pod nazivom Sačuvajmo šume, Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

„Na nabavljenoj opremi, čija je ukupna vrijednost veća od 60 hiljada, pozavidjela bi svaka služba u državi“, tvrdi Gardašević.

Služba zaštite i spašavanja Nikšić, kako je dodao, raspolaže voznim parkom u kojem je osam vatrogasnih vozila, od kojih bi jedno koje je bilo u kvaru trebalo da ovih dana bude popravljeno, sa šest specijalizovanih i dva FAP-a.

„Nadamo se da ćemo do kraja godine nabaviti i odijela za prilaz vatri i radne uniforme“, rekao je Gardašević.

Preostali ključni problem Službe je nedostatak vatrogasnog doma, jer zaposleni borave u neadekvatnim uslovima, ruiniranog postojećeg prostora u Staroj varoši.

„Skupština opštine je donijela odluku da se obezbijedi novi prostor u Institutu crne metalurgije i nadam se da će ove godine taj projekat, za koji su opredijeljena sredstva od oko 200 hiljada eura, biti završen. Tražićemo da se projekat realizuje po najsavremenijim standardima za smještaj i boravak vatrogasaca i garažni prostor“, kazao je Gardašević.

Služba zaštite i spašavanja ima ukupno 69 zaposlenih, od kojih su 64 operativca, a radi se u četvorobrigadnom sistemu, što je prema ocjeni Gardaševića, optimalan broj u odnosu na broj stanovnika u Nikšiću.

Plate zaposlenih, koje se isplaćuju iz opštinskog budžeta, su redovne i iznose u prosjeku po 500 eura. Gardašević je naveo da one nikada do sada nijesu bile bolje.

„Lokalna uprava je dosta uradila u periodu od šest do sedam godina. Napravljen je veliki pomak za uslove rada Službe i nadam se da ćemo u ovoj godini završiti planirano. Naši zaposleni su uvijek na vrhuncu svog zadatka i maksimalno korektno sve odrade, što potvrđuju i pohvale građana“, saopštio je Gardašević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније