Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

03. 01. 2020. 14:24 >> 14:50
7

UHAPŠEN U NIKŠIĆU

Napadaču na sveštenika prekršajna prijava

Nikšićka policija uhapsila je U.K. (67) iz Nikšića i uz zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka biće sproveden nadležnom sudu zbog fizičkog napada na sveštenika eparhije budimljansko- nikšićke Mirka Vukotića i vrijeđanja po osnovu nacionalne, rasne ili vjerske pripadnosti, saopšteno je iz Uprave policije.

“U.K. je ove prekršaje počinio na štetu M.V. (38) iz Nikšića koji je svešteno lice, te se nakon izvršenja istih udaljio sa lica mjesta. Nikšićka policija je sprovodeći proaktivne aktivnosti identifikovala ovo lice”, navodi se u saopštenju Uprave policije. .

Sa navedenim događajem upoznat je nadležni tužilac koji se izjasnio da u radnjama prijavljenog nema elemenata bića krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

“Lice U.K. je lišeno slobode i uz zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka će biti sprovedeno nadležnom sudu jer je počinio prekršaj iz Zakona o javnom redu i miru, čl. 10 st. 2. - fizički napad, kao i prekršaj iz istog zakona, čl. 19. - vrijeđanje drugog na javnom mjestu govorom, natpisom, znakom, ili na drugi način, a po osnovu nacionalne, rasne ili vjerske pripadnosti”, navodi se u saopštenju policije.

Sveštenik eparhije budimljansko- nikšićke Mirko Vukotić napadnut je oko 12 sati dok je sa sveštenicima Slobodanom Jokićem i Ostojom Kneževićem šetao kroz gradski park, preko puta Parohijskog doma u Nikšiću, saopšteno je iz Crkvene opštine Nikšić.

Napadu na Vukotića, prethodile su, kako je saopšteno psovke i vrijeđanja "ničim izazvanog prolaznika U.K”.

”U.K. je uputio niz psovki, vrijeđanja i poziva na linč i progon sveštenstva i vjernika Srpske pravoslavne crkve (SPC), koristeći najprizemnije psovke. Vukotić mu je prišao i pitao ga da li se poznaju i šta je razlog takvog agresivnog ponašanja, nakon čega ga je U.K. udario pesnicom u lice”, navedeno je u saopštenju.

Sveštenik se jedva održao na nogama, odletjele su mu naočare, a U.K. je naočigled zatečenih prolaznika koji su, kako je navedeno spremni da sve posvjedoče pred nadležnima, nastavio da psuje i vrijeđa i udaljio se u pravcu obližnje gradske kapele.

O incidentu je obaviještena i nikšićka policija koja je privela napadača.

Iz Crkvene opštine je ukazano da se još jednom potvrdilo da je donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti ”bez dijaloga i saglasnosti Crkve izazavalo smutnju i podiglo tenzije u Crnoj Gori”.

”Pojedini predstavnici vlasti su svojim izjavama da Crkva podstiče i izaziva nasilje i poziva na građansku neposlušnost stvorili atmosferu da je poželjno nasrnuti na pravoslavnog sveštenika”, navedeno je u saopštenju.

Sveštenik Vukotić, koji je paroh kočanski, kako je navedeno, potiče iz ugledne crnogorske porodice koja je kroz istoriju Crne Gore dala značajne ličnosti.

”Očekujemo oštru i nedvosmislenu osudu ovog sramnog čina od predsjednika države, Vlade i Opštine nikšić”, navedeno je u saopštenju.

Iz Crkvene opštine pozvano je na mir, bratsku slogu, ljubav, razumijevanje i hrišćansko ponašanje posebno u Badnjoj nedjelji.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније