Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 01. 2020. 10:55 >> 19:11
2

LIDERI PARTIJA

Božićne čestitke svim pravoslavnim vjernicima

Predsjednici crnogorskih partija čestitali su Božić svim pravoslavnim vjernicima.

 

Mandić: Božić dočekujemo sa nikad većim jedinstvom

Predsjednik Nove srpske demokratije, Andrija Mandić, čestitao je predstojeći Božić Patrijarhu srpskom Irineju, Mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju, Episkopu zahumsko-hercegovačkom Dimitriju, Episkopu Mileševskom Atanasiju i svim vjernicima Srpske pravoslavne crkve sa željom da ga proslave u miru, zdravlju i radosti. 

On je istakao da ovaj Božić dočekuju sa nikad većim jedinstvom među vjernicima i eparhijama Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori ali i nikad većim jedinstvom čitavog srpskog naroda koji je, kako dodaje, na svim meridijanima iskazao solidarnost sa vjernim narodom u Crnoj Gori koji se protivi donošenju Zakona o slobodi vjeroispovjesti u Podgorici.

Bečić: Podjele su prošlost

"Neka praznik rađanja, mira i svjetlosti unese radost u vaše domove. Božić nas uvijek podsjeća na našu obavezu međusobnog poštovanja, uvažavanja, čuvanja mira i sklada kao uzvišenih vrijednosti svakog društva. Stoga želim da blagi dani donesu napredak svim dobrim ljudima bez obzira na vjersko i nacionalno opredjeljenje. Da živimo kao braća u miru, slozi, ljubavi i zajedništvu. Da se zagrilimo i ujedinimo, da se izmirimo i da nas niko i nikad više ne pita koje smo vjere i nacije", istakao je Bečić.

On je istakao da nema veće sreće nego vidjeti da jedni drugima čestitamo pravoslavni i katolički Božić i Bajram, da podjele postaju prošlost, a pobjede budućnost. 

Popović: Pronaći mir, ljubav i toleranciju 

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović uputio je najiskrenije čestitke povodom Badnjeg dana i nastupajućih Božićnih praznika.

"Božić, najradosniji hrišćanski praznik, svoju radost unijeće u sva srca i domove naroda koji ga slavi. U ovim danima punih izazova, tenzija i emotivnog naboja, najplemenitija i najviša misija svakog čovjeka jeste da pronađe mir, ljubav i toleranciju za drugog i drugačijeg i da prašta i onda kada mu je najteže. To su univerzalne poruke Hristove ljubavi i božanske milosti koje svako ljudsko biće treba iskreno da prigrli", naveo je Popović.

Abazović: Ideja ljubavi i dobra veća je od svake nepravde

“Neka simbolika Božića označi novi početak za cijelu našu zajednicu. U ovom složenom trenutku, treba se prisjetiti da je ideja ljubavi i dobra veća od svake nepravde i problema. Zato moramo vjerovati da nas univerzalne vrijednosti spajaju i da - bez obzira na razlike, čine mogućim napredak svakog drustva,”  stoji u čestitci lidera pokreta URA, Dritana Abazovića.

Joković: Jedinstvene i neprolazne vrijednosti zajedništva

„Najradosniji hrišćanski praznik Božić nas uvijek podsjeća koliko su jedinstvene i neprolazne vrijednosti zajedništva, međusobnog uvažavanja, mira, razumijevanja i poštovanja. Zato su ovi blagi dani najradosniji i najsrećniji. Svakodnevnim radom i brigom za svoje bližnje, doprinosimo razvoju cjelokupnog društva, jer uz sadašnjost moramo stvarati i bolju budućnost za sve nas. Vjerni narod čiji su duh i tradicija nesalomivi, pokazuje nikad veće jedinstvo i slogu u odbrani svojih svetinja. A sve na hrišćanski, dostojanstven i miran način," kaže se u čestitki predsjednika SNP CG Vladimira Jokovića.

Cungu: Božićni dani da donesu radost

Predsjednik Force Nazif Cungu čestitao je u ime Nove Demokratske Snage – Forca i u svoje lično ime Srećan Božićni praznik svim pravoslavnim vjernicima.

"Neka Božićni dani donesu radost i toplinu u Vašim domovima. Neka vam se ispune sve želje, nade i snovi u ovim blagim danima", naveo je Cungu.

Jonica: Uvažavajmo i čuvajmo jedni druge

Predsjednica Socijalista Crne Gore Snežana Jonica čestitala je Badnji dan i Božić mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i svim pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori, u ime Socijalista Crne Gore i u svoje ime.

"Božić je prilika da se prisjetimo trajnih vrijednosti sloge, solidarnosti, tolerancije i mira, kojima svi treba da stremimo, navela je ona. Uvažavajmo i čuvajmo jedni druge, našu slavnu prošlost i svetinje, a jedino istinskom bliskošću, mudrošću, svestranim dijalogom i dogovorom možemo ostvariti razumijevanje i zajedništvo, koji su neophodni za srećnu budućnost svih građana i građanki Crne Gore", navela je ona.

Knežević: Budimo dostojni slavnih predaka   

Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera DF-a Milan Knežević, čestitao je predstojeći Božić Patrijarhu srpskom Irineju, Mitropolitu crnogorsko primorskom Amfilohiju, Episkopu budimljansko - nikšićkom Joanikiju, Episkopu zahumsko-hercegovačkom Dimitriju, Episkopu Mileševskom Atanasiju i svim vjernicima Srpske pravoslavne crkve sa željom da ga proslave u miru, zdravlju i radosti.

"Vjerujući u obavezu zakletve sa Trojičidanskog sabora, lider DNP- a je još jednom izrazio nadu, da istrajnošću i odlučnošću, duboko posvećeni opštenarodnim željama naroda, u ovim blagim danima možemo uskliknuti da smo dostojni slavnih predaka koji su propovijedali i branili vjeru svojim djelima", naveo je Knežević.

Danilović: Volimo bližnje, razumijemo one koji su drugačiji od nas

"Vitlejemska vatra nadjačaće i pobijediti svaki piromanski požar podmetnut da se zapali mir. Hristova vatra grije čovječanstvo i daje smisao našoj civilizaciji. Na njegovoj ljubavi i njemu u slavu izrasla je nekadašnja moralna i humana Evropa. Na njegovoj žrtvi iz ljubavi opstala je Crna Gora, naša otadžbina. Njemu u slavu i čast opstali smo i pretrajali do danas. Njemu, vjeri, ljubavi i nadi, koje nam je darovao i zavještao prilažemo i našu budućnost. Zapovijeđeno nam je da volimo bližnje, da volimo i razumijemo one koji su drugačiji od nas", naveo je lider Ujedinjene Goran Danilović, čestitajući praznik patrijarhu srpskom Irineju, arhiepiskopu i mitropolitu vladici Amfilohiju i episkopima; Budimljansko-Nikšićkom Joanikiju, mileševskom Atanasiju i zahumsko-hercegovačkom Dimitriju.

Vuksanović Stanković: Pružiti ruku i uzdići se iznad razlika i razmirica

Predsjednica Socijaldemokratske partije Crne Gore Draginja Vuksanović Stanković uputila je građanima Crne Gore pravoslavne vjeroispovjesti čestitku povodom nastupajućih praznika.

"Božić je u hrišćanskoj tradiciji oduvijek bio simbol porodičnog okupljanja, praštanja i zajedništva, vremena kad treba pružiti ruku i uzdići se iznad razlika i razmirica. Neka ovo Božićno jutro Crnoj Gori donese jedan novi, viši stepen međusobnog razumijevanja, mira i poštovanja, a onima koji slave bude tradicionalni povod da u sebi i svom okruženju sačuvaju mir, ljubav i zajedništvo", navodi se u saopštenju SDP-a.

BS: Prilika za uvažavanje različitosti


Bošnjačka stranka uputila je čestitku povodom nastupajućeg Božića svim pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori.

"Želimo da ovaj praznik provedete u miru, zdravlju i radosti. Nastupajući Božić je prilika na dodatno podsjećanje na potrebu uvažavanja i poštovanja različitosti, u cilju izgradnje bolje budućnosti za sve građane Crne Gore. Blagdani su takođe dobra prilika da dodatno ojačamo multikulturalni i multikonfesionalni sklad naše države Crne Gore”, stoji u čestitki Bošnjačke stranke.

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније