Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

06. 01. 2020. 14:42   >>  15:30 5

DELEGACIJA MATICE CRNOGORSKE U ALBANIJI

Pomen za crnogorske rodoljube stradale 1916.

Matica crnogorska u saradnji sa Zajednicom Crnogoraca Albanije, obilježila je 104. godišnjicu stradanja crnogorskih rodoljuba koji su na putu iz Amerike u Crnu Goru izginuli na Badnji dan 1916. godine u Medovskom zalivu nadomak albanske obale.

Kako se navodi u saopštenju Matice crnogorske, zahvalni su vlastima Albanije i grada Lješa, na njihovoj blagonaklonosti da se organizuje svečani pomen za one koji su se iz Amerike i Kanade, te davne 1915, uputili da pomognu otadžbini, a stradali u potonuću italijanskog broda Brindizi.

"Blizu 500 Crnogoraca je odgovorilo pozivu domovine, i zaputilo se preko Atlantika, da bi ovdje, u albanskom zalivu San Đovani di Medova, skoro na pragu rodne grude, njih nekoliko stotina tragično izgubili svoje živote. Konačan broj nije utvrđen. Ali nije ovo jedina crnogorska pogibija i nesreća, u kojoj se tačnog broja ne zna. Ono što se pouzdano zna, i što nam niko uzeti ne može – jeste sjećanje na vitezove i junake, koji su bez računa i ustezanja ostavili svoje prethodne živote za sobom, svoje porodice i nade u budućnost, i svojim životom potvrdili da je patriotizam vrlina koja nema cijenu", kazao je predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović.

Kako se navodi u saopštenju Matice, nadaju se da će u budućnosti na odgovarajućem mjestu zajedno podići spomen obilježje crnogorskim stradalnicima iz 1916, kao još jedan znak međusobnog poštovanja crnogorskog i albanskog naroda, jer, kako si istakli, istorije su nam veoma bliske, a nesreće zajedničke.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније