Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 09. 2013. 13:18   >>  20:19 5

ZABRINJAVAJUĆE

Crnogorci piju iznad prosjeka!

U Crnoj Gori zabrinjava količina potrošnje alkohola, s o obzirom da ukupna godišnja potrošnja alkohola po stanovniku iznosi 13 litara. To je više od prosjeka u Evropi, gdje je ukupna potrošnja alkohola po glavi stanovnika 12,18.

Pomoćnik ministra zdravlja Mensud Grbović je, na skupu o ranom otkrivanju štetne upotrebe alkohola i uzrokovanih poremećaja, podsjetio da je alkoholizam treći vodeći uzrok bolesti i prijevremene smrti.

''Konzumacija alkohola predstavlja jedan od najozbiljnijih zdravstvenih problema u svijetu, zbog toga što je alkohol oblik 'droge' koja se najčešće i najviše konzumira unutar obične populacije i među profesionalnim sportistima i rekreativcima'', kazao je Grbović.

On je kazao da je povećana konzumacija alkohola jedan od najozbiljnijih riziko-faktora za zdravlje stanovništva, ako se uzmu u obzir godine života izgubljene zbog prerane smrti i godine provedene sa invaliditetom.

''Korijeni ove bolesti nalaze se u veoma rasprostranjenoj korišćenju alkoholnih pića u opštoj populaciji, koje je u Crnoj Gori i dalje socijalno privatljivo ponašanje i dio „nasleđa i nacionalne tradicije“, kao i proizvodnja alkoholnih pića u „domaćoj radinosti'', kazao je Grbović.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije oko 2,5 miliona ljudi godišnje umire od posljedica povezanih sa alkoholom.

Šefica kancelarije SZO u Crnoj Gori Mina Brajović je upozorila da alkohol predstavlja jedan od ključnih faktora prijevremenog umiranja i obolijevanja, koje je preventabilnog karaktera. 


U Evropi se, kaže ona, pije mnogo, a ukupna potrošnja alkohola po glavi stanovnika iznosi 12,18 litara čistog alkohola godišnje, duplo više u odnosu na svjetski prosjek. 

''A, u Crnoj Gori još više. Prema procjenama SZO, ukupna potrošnja alkohola po glavi stanovnika u Crnoj Gori iznosi 13 litara'', upozorila je ona.

Grbović je naglasio da je donošenje Nacionalne strategije prevencije štetne upotrebe alkohola i alkoholom uzrokovanih poremećaja u Crnoj Gori u periodu 2013-2020 prvi strateški akt u oblasti upotrebe alkohola i sa njim povezanih štetnih posljedica.

Za uspjeh je, poručuje Grbović, neophodna kontinuirana politička odlučnost i posvećenost, efikasna koordinacija, održiv izvor finansiranja, odgovarajuće angažovanje lokalnih vlasti, kao i civilnog društva i ekonomskih subjekata.

Gorica Mikić, Televizija Crne Gore

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније