Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 09. 2013. 13:36 >> 13:38

PRAVO JAVNOSTI DA ZNA

AZLP: Riješene 403 žalbe

Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka postupao je po 403 žalbe za poslednjih sedam mjeseci i svaku je riješio, saopšteno je na konferenciji za novinare, povodom Međunarodnog dana prava javnosti da zna.

Taj Dan se obilježava od 28. septembra 2002., a u Crnoj Gori prvi put.

Član Savjeta Agencije, Radenko Lacmanović kazao je da je primjena Zakona o slobodnom pristupu informacijama, koji je usvojen u julu 2013., dragocjeno iskustvo.

''Glavne novine Zakona su uvođenje nezavisnog organa koji odlučuje u drugom stepenu, proaktivno objavljivanje informacija, kao i precizan preovlađujući javni interes, obaveznost testa štetnost i znatno kraći rokovi za odlučivanje u drugom stepenu'', pojasnio je Lacmanović.

Za nešto više od sedam mjeseci, kazao je, Savjet je postupao po 403 žalbe i svaka je riješena.

''Broj riješenih predmeta pokazuje ne samo da smo ažurni već i da se razlikujemo od sličnih organa i institucija. Od tih žalbi Savjet je usvojio njih 295, djelimično sedam, odbacio jednu a zaključkom obustavio 54. Odbijeno je 46 žalbi, odnosno oko deset odsto od ukupno podnijetih'', naveo je Lacmanović.

Na rješenja Savjeta izjavljeno je 38 tužbi, koje su uglavnom podnosile nevladine organizacije, a znatno manje građani ili novinari.

Predsjednik Savjeta, Šefko Crnovršanin, rekao je da u vrijeme ekonomske krize građani imaju pravo da znaju kako se njihov novac troši i da im te informacije treba dati.

On je najavio da će Agencija, vjerovatno ministarstvima predložiti da izmjene i dopune Zakon.

''Rokovi od 15 dana su kratki za odlučivanje, a Agencija se kažnjava prekršajno određenim iznosima ako ne odluči u određenom roku i dostavi rješenje'', obrazložio je Crnovršanin, precizirajući da je to njegov, a ne stav Agencije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније