Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O. Z. ]

10. 01. 2020. 18:12 >> 18:13
4

OCJENA USTAVNOSTI ZAKONA

Inicijative nijesu u dogovoru sa Mitropolijom

Inicijative koje su pojedinci podnijeli Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o slobodi vjeroispovijesti, nijesu učinjene u dogovoru sa Crkvom, niti su sa njenim predstavnicima usaglašavane, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

Iz Pravnog savjeta MCP oglasili su se povodom, kako su naveli, pojedinačnih pravnih aktivnosti lica koja nisu punomoćnici Mitropolije i eparhija Budimljansko-nikšićke, Zahumsko-hercegovačke i Mileševske SPC.

„Obavještavamo javnost da te aktivnosti, poput podnošenja inicijativa Ustavnom sudu Crne Gore za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, nisu učinjene u dogovoru sa našom Crkvom, niti su, pak, sa njenim predstavnicima usaglašavane“, kaže se u saopštenju.

Iz MCP su apelovali da se ne preduzimaju jednostrane i ishitrene pravne aktivnosti koje, kako su kazali, samo smućuju javnost i izazivaju zabunu.

„Razumijevajući da su brojne odredbe ovog Zakona izazvale veliko uznemirenje stručne javnosti i vjernog naroda, prvenstveno u Crnoj Gori, ali i šire, i vjerujući da je u pitanju dobra volja, apelujemo da se ne preduzimaju jednostrane i ishitrene pravne aktivnosti koje samo smućuju javnost i izazivaju zabunu“, naveli su iz Pravnog savjeta MCP.

Oni su poručili da će Pravni savjet „po blagoslovu i sa punomoćjem nadležnih crkvenih vlasti, blagovremeno preduzeti sve neophodne pravne aktivnosti u pogledu zaštite ugroženih prava naše Crkve“.

„Sve stručnjake i ljude dobre volje koje boli ova najnovija nepravda prema Crkvi, pozivamo da svoje predloge, sugestije i ideje dostave Pravnom savjetu preko Mitropolije i eparhija SPC u Crnoj Gori“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније