Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Vikend novine, Objavio: I. P. ]

11. 01. 2020. 08:41   >>  08:41 1

PODACI ZA NIKŠIĆ

Neka djeca MMR prime tek sa polaskom u školu

Dječji dinspanzer u Nikšiću dostavio je posljednjih godina više od 100 obavještenja Upravi za inspekcijske poslove da roditelji nijesu omogućili vakcinaciju djece predškolskog uzrasta.

Načelnica pedijatrije u nikšićkom Domu zdravlja Mirjana Eraković-Šljivančanin ističe da procenat vakcinacije nije na zadovoljavajućem nivou, pišu Vikend novine.

“Dostavili amo oko 100 obavještenja koja se odnose na roditelje koji su odbili da njihovo dijete primi MMR vakcinu. Među njima ima roditelja koji su odbili da dijete primi bilo koju vakcinu, uključujući i BSŽ vakcinu, koja se prima u porodilištu, odmah po rođenju djeteta, a među njima ima i roditelja koji su se izjasnili da odlažu vakcinaciju djeteta do daljnjeg. Važno je da naglasim da pedijatri nijesu ti koji se bave prijavama, nekakvim procesuiranjem roditelja sudskim institucijama, niti smo mi ti koji kažnjavamo. Time se bave potpuno druge službe. Znači zdravstvena inspekcija dolazi u našu ustanovu i provjerava po godištima djece koja su redovno vakcinisana, a koja nijesu. Naše je da objašnjavamo roditeljima koliko je važna vakcinacija za zdravlje njihove djece, koliko nije pametno odlaganje i kojim zdravstvenim rizicima izlažu svoju djecu”, istakla je Eraković-Sljivančanin.

Ona podsjeća i da je idealan procenat vakcinacije je 95 odsto i više.

“Mi smo zaista nezadovoljni, što se tiče procenta primanja MMR vakcine u našoj opštini. Za djecu uzrasta do tri godine otprilike 70 odsto njih je vakcinisano do ovog momenta. Idealan procenat vakcinacije je 95 odsto i više. Tek sa tim procentom se stiče kolektivni imunitet. Ako postignete taj kolektivni imunitet i tih pet odsto djece koja nijesu vakcinisana je zaštićeno, jer nema mogućnosti da se razvije epidemija, tako da i na taj način štitimo djecu koja zbog određene medicinske indikacije ne mogu da budu vakcinisana”, pojasnila je Eraković-Šljivančanin.

Pedijatri su saglasni i da nema potrebe odlagati primanje MMR vakcine koja se prima do 15. mjeseca života djeteta.

“Roditelji to odlaganje vezuju za verbalne i motorne sposobnosti djeteta. Čujemo tu rečenicu i stalno čekamo dok prohoda, dok progovori. Ne vršimo toliki pritisak da se ta vakcina odloži nekoliko mjeseci, pa i do pola godine to nije dramatično ukoliko epidemiološka situacija u okruženju nije takva da prijeti epidemija. Ako je takva epidemiološka situacija naše je da objasnimo roditeljima da nijedan dan odlaganja nije pametan. Međutim, ima djece od dvije, tri i četiri pune godine, koja još nijesu primila MMR vakcinu. Imamo djece koja sa polaskom u školu primaju prvu MMR vakcinu, koju treba da prime sa 15 mjeseci, ali taj broj je zaista mali”, naglasila je Eraković-Šljivančanin.

Kako bi procenat vakcinisane djece bio što veći neophodno je da se pedijatri, roditelji i nadležne institucije zajedno trude da se povrati povjerenje u imunizaciju, kako bi se vratio neophodni procenat vakcinisane djece, koji je u Crnoj Gori i bilježen prije nego je krenula kampanja o štetnosti MMR vakcina.

Roditelji su, kako tvrdi Eraković-Šljivančanin, pod uticajem raznih informacija koje se plasiraju u javnosti i koje ih plaše i utiču na njihove odluke.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније