Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Radio Tivat, Objavila: R.B. ]

14. 01. 2020. 18:52   >>  18:52

ZAŠTITA PALMI

Štokov spreman za borbu protiv surlaša i u CG

Agronom iz Zadra Roko Štokov odlučio je da se u svom gradu uhvati u koštac sa palminim surlašem, a sličan projekat najavljuje i u saradnji sa crnogorskim komunalnim preduzećima.

Štokov je za Rdaio Jadran kazao da je imao pozive od privatnika da dođe u Crnu Goru.

"Vidjećemo što će se u narednom periodu dogoditi. Rado bih podjelio svoja znanja sa nadležnima u Crnoj Gori, kako da se što efikasnije radi protiv ovog štetnika", poručio je on.

Štokov je kazao da se problem u Zadru i Splitu pojavio prije nekoliko godina jer su veliki centri i rasadnici koji se bave uvozom robe donijeli i tog štetnika.

"Štetočina će prvo ići na onu palmu koja nije tretirana. Moram napomenuti da je nakon vrste canaris sljedeća na redu lepezasta, pa nakon toga ide na one sa lepezastim grmovima, nakon njih napada vošingtonije, a imamo prvi primjer od prije mjesec dana u vrtu kod Zadra u Ninu da je napalo agavu i juku. Cikas palme još uvijek nisu napadnute, pa možemo reći da su spašene", navodi Štokov.

Dodaje da se u Francuskoj već deset godina bore sa ovom štetočinom i po svim izgledima uspjevaju u tome.

"Problem je što u visoke palme treba usuti oko 50 litara sredstva, zaustavlja se promet i u jednom danu bi se tretiralo maksimum deset palmi, a ako ih imate 150 dok vi dođete do kraja već se ona prva zarazi, a one pri kraju uginu. Bio je izazov napraviti sistem koji će biti efikasan da se u pola dana može tretirati 150 palmi. Probao sam razne načine injektiranja, a najnoviji sistem je uporaba elektronike za kontrolu štetnika i onda smo 100% sigurni. Nakon toga sam cijeli sistem i način rada nesebično podjelio drugim općinama uz more da se sami potrude oko spasa palmi. Naišao sam na par entuzijasta, a neki su to labavo pustili, tako da opet moram dolaziti sa svojim ljudima. Ne mislim da sam nešto specijalno napravio, siguran sam da se itko od mojih kolega isto ovako srčano uhvatio ovog posla, da bi i oni došli do riješenja. Da se sa što manjim troškom odradi što bolji posao, jednako je tako i sa palmama, ništa drugačije od neke druge kulture gdje se intenzivno radi zaštita", kazao je Štokov.

Ono što je važno istaći, navodi on, je da treba voditi računa u kojem periodu se tretiraju palme i na koji način.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније