Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 01. 2020. 19:42   >>  19:42 21

ČUKIĆ

"Vučić čuvar velikosrpskog nasljeđa i hegemonije"

Izjavom da dijalog o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti crnogorska vlast treba da vodi sa SPC sa sjedištem u Beogradu, a ne sa Mitropolijom crnogorko-primorskom u Crnoj Gori, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić samo je potvrdio želju Srbije da se miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore, kaže za Dnevnik publicista Slobodan Čukić.

Težnja za kontrolom nezakonito stečene imovine je, kako je saopštio, više nego očigledna. Dijalog o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti vlasti Crne Gore moraju da vode sa Srpskom pravoslavnom crkvom sa sjedištem u Beogradu, a ne sa predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske, kazao je juče predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Povodom ove Vučićeve izjave iz Mitropolije su kazali za TVCG da se neće oglašavati.

Publicista Slobodan Čukić smatra da je riječ o pokušaju miješanja Srbije u unutrašanja crnogorska pitanja.

“Vučić je samog sebe precizno definisao kao čuvara velikosrpskog nasljeđa i hegemonije koju je prije 102 godine uspostavio njegov imenjak Aleksandar Karađorđević. Suština izjave je težnja da očuva rezultate okupacije Crne Gore od strane Karađorđevića. Vučić je propustio istorijsku priliku da se izvini crnogorskom narodu za sve što je počinila karađorđevska vlast, ali očigledno je da on nema taj kapacitet niti personalni, niti politički”, navodi Čukić.

Aktuelnu situaciju u vezi sa zakonom pomno prate i istoričari mlađe generacije. Radomir Đurišić dešavanja tumači na još jedan način.

“Očigledno je da u ovom trenutku ne postoji slaganje unutar SPC kako u njihovom sjedištu u Beogradu tako i u MCP”, ističe u izjavi za TVCG istoričar Radomir Đurišić.

Na osnovu kontinuiranih izjava zvaničnog Beograda očigledna je težnja za daljom kontrolom nad imovinom Srpske pravoslavne crkve, smatraju sagovornici TVCG.

“Vjerujem da će Vlada naći zajednički jezik sa Mitropolijom u Crnoj Gori, jer je to svima u korist. Ali treba imati na umu da SPC napokon prizna da postoji Crna Gora kao država i nacija i da je pravoslavna crkva u Crnoj Gori do 1918. bila autokefalna”, navodi Đurišić.

Publicista Čukić kaže i da za nezakonito stečenu imovinu SPC ne može da podnese dokaze.

Iz Vlade su ranije iskazali spremnost da bez odgađanja započnu dijalog o primjeni Zakona sa "svim vjerskim zajednicama", kao i da sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom razgovaraju i o uslovima pod kojima bi mogao da bude zaključen temeljni ugovor.

Nataša Mitrović, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније