Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

16. 01. 2020. 15:11 >> 17:39
4

ZAKON O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI

Uređeno šta kada ljekar pogriješi, njihovo osiguranje, nagrađivanje

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila predlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, jedan od ključnih za fukcionisanje zdravstvenog sistema Crne Gore. Zakonom se po prvi put uređuje osiguranje od odgovornosti za stručnu grešku zdravstvenog radnika, precizira nagrađivanje zaposlenih, izdavanje ljekarskih uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti zaposlenih, alternativna medicina. Specijalistima se omogućava da nakon završene specijalizacije odmah započnu uže usavršavanje tj. subspecijalizaciju na šta su do sada morali čekati najmanje dvije godine. Po prvi put se propisuje mogućnost da zdravstvena ustanova, na bilo kom nivou zdravstvene zaštite, može obavljati estetske, minimalne invazivne nehirurške metode anti-ejdž medicine glave i vrata.

Prema riječima resornog ministra Kenana Hrapovića, osnovni cilj zakona je bolje uređenje i funkcionisanje zdravstvene zaštite i uopšteno zdravstvenog sistema Crne Gore.

Ovim zakonom, precizirao je ministar nakon sjednice Vlade, prvi put se zakonski uređuje osiguranje od odgovornosti za stručnu grešku zdravstvenog radnika.

"Kako se svakom od nas može desiti da nenamjerno počini određeni propust, osiguranje od ljekarske greške obezbijediće sigurnost i pružiti zaštitu zdravstvenim radnicima prilikom obavljanja ljekarske profesije", kazao je Hrapović.

Precizirano je i nagrađivanje zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika koji posjeduju ekspertska znanja kao i onih koji postižu izuzetne rezultate u radu i značajno doprinose unapređenju zdravstvene zaštite. Nagrade i prizanja dodjeljivaće ministar zdravlja.

"Bliži kriterijumi za dodjeljivanje nagrada će biti definisani podzakonskim aktom ministarstva", kazao je ministar.

Hrapović dodaje da će se zakonom riješiti problem nedovoljnog normiranja oblasti specifične zdravstvene zaštite zaposlenih i obavljanje ljekarskih pregleda i izdavanja ljekarskih uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti zaposlenih.

"Zakonom je sada jasno precizirano da zdravstvene preglede radi utvrđivanja zdravstene sposobosti zaposlenih obavlja doktor meidcine, specijalista medicine rada a po potrebi on može tražiti mišljenje doktora medicine drugih specijalnosti. Finalni izvještaj o izvršenom zdravstvenom pregledu zaposlenog koji sadrži i nalaz i mišljenje o radnoj sposobosti može sačiniti samo doktor medicine specijalista medicine rada a u skladu i sa zakonom kojim se uređuje zaštita i zdravlje na radu", precizirao je.

Zakon predviđa i mogućnost prigovora za preispitivanje ocjene zadravstvene sposobnosti koji može podnijeti zaposleni odnosno poslodavac. Na taj način, kako je kazao ministar, uvodi se još jedan stepen kontrole i drugostepenost postupka kako bi zaposleni ostvarili pravo na drugo mišljenje.

"O prigovoru će odlučivati Komisija koju obrazuje Ministarstvo a biće sastavljena od više doktora medicine specijalista medicine rada a po potrebi mogu biti angažovani i doktori drugih specijalnosti", kazao je Hrapović.

Potpunije je uređen i segment specijalističkog usavršavanja ljekara.

"Novi predlogom specijalizacija može da se odobri zdravstvenom radniku i zdravstvenom saradniku koji je nakon položenog stručnog ispita bio u radnom odnosu u zdravstvenoj ustanovi najmanje jednu godinu. Ljekar može da iskaže svoje talente u ovom periodu a poslodavac da ih prepozna. Na taj način se kroz optimalan vremenski period pruža mogućnost ljekaru da dođe do specijalizacije", kazao je ministar.

Specijalisti će biti omogućeno da nakon završene specijalizacije odmah započne uže usavršavanje tj. subspecijalizaciju na šta je do sada morao čekati najmanje dvije godine. Na taj način, ističe Hrapović, ljekar brže stasava u stručnoj oblasti i vraća se u zdravstveni sistem.

Bliže je uređeno i priznavanje specijalizacije odnosno uže specijalizacije stečene u inostranstvu tako što će to raditi ustanova visokog obrazovanja u skladu sa svojim aktom.

Ministarstvo zdravlja je prepozanlo i potrebu bližeg uređivanja takozvane alternativne medicine. U pitanju je primjena stručno provjerenih tradicionalnih i alternativnih metoda i postupaka liječenja koji nijesu štetni po zdravlje građana.

"Nadavno, te metode će biti posmatrane kao komplementarna medicina odnosno kao dodatni vid odnosno dopunska mogućnost lijećenja u odnosu na klasičnu utemeljenu medicinu. Zakon jasno propisuje da se ovi postupci mogu sprovoditi samo u zdravstvenoj ustanovi i mogu ih primjenjivati zdravstvene ustanove i zdravstveni radnici i saradnici kao i lica koja posjeduju diplome i sertifikate međunarodnih institucija i ili strukovnih udruženja koja primjenjuju ove metode na osnovu saglasnosti ministarsva zdravlja", pojasnio je ministar.

Ovim zakonom se po prvi put propisuje mogućnost da zdravstvena ustanova, na bilo kom nivou zdravstvene zaštite, može obavljati estetske, minimalne invazivne nehiruške metode anti-ejdž medicine glave i vrata.

"Zakon propisiuje da te postupke mogu da obavljaju doktori medicine i doktori stomatpologije koji su edukovani za obavljanje ovih metoda", kazao je Hrapović.

Zakonom je eliminisana mogućnost trajnog oduzimanja licence za rad zdravstvenom radniku a detaljnije definisano privremeno oduzimanje licence.

 

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније