Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

16. 01. 2020. 17:17   >>  17:18 4

STOP BRZOJ VOŽNJI

Zakonom uvesti kamere u saobraćaj

Porodice, čiji su članovi poginuli u saobraćaju, pokrenuli su inicijativu o unapređivanju Zakona o saobraćaju, tražeći uvođenje kamera koje će snimati dešavanja tokom vožnje na crnogorskim drumovima. Oni su pozvali sve građane da 20. januara 2020. u periodu od 11h do 17h, na Trgu Nezavisnosti u Podgorici svojim potpisom podržite tu inicijativu, koju će potom proslijediti Parlamentu.

Kako su istakli u saopštenju potpisana inicijativa će ići Parlament.

"Pozivamo vas da 20. januara 2020. godine, u periodu od 11h do 17h, na Trgu Nezavisnosti u Podgorici svojim potpisom podržite ovu inicijativu. Obavještavamo građane/ke Crne Gore da je grupa građana/ki pokrenula inicijativu o unapređivanju Zakona o saobraćaju2, naveli su u saopštenju.

Oni su istakli da na taj način žele da apeluju na javnost da je potrebno da društvo reaguje na nesavjesno ponašanje učesnika/ca u saobraćaju, te na stanje na putevima.

"Javnost uznemiruju svakodnevna stradanja na crnogorskim putevima. U tom cilju, očekujemo i podršku svih državnih organa i nevladinih organizacija koje se direktnije bave problematikom poboljšanja uslova u saobraćaju. Kao jednu od objektivnijih mjera da se sagledaju okolnosti koje dovode do saobraćajnih nezgoda i nesreća, te koja indirektno utiče na bezbjednost u saobraćaju, predlažemo zakonsku obavezu uvođenja auto kamera koje bi snimale dešavanja tokom vožnje", navode oni.

Oni su objasnili da bi snimci isključivo bili korišćeni u procedurama vješačenja i kao jedan od ključnih dokaza u sudskim postupcima.

"Ovim bi se podsticalo spriječavanje potrebe za bahatom vožnjom i preticanjima koja se učestalo dešavaju, kao i česta neobezbjeđenost (izostanak znakova upozorenja) radova na putu. Svjedoci smo da savjesni učesnici u saobraćaju imaju potrebu da telefonima snime prekršaje nesavjesnih, ali Zakon to ne propisuje, pa su takvi snimci nezakonito sačinjeni i kao takvi su samo sadržaj koji se komentariše na društvenim mrežama, a što ne može da se upotrijebi kao dokaz da se pronađu i kazne prestupnici. Svakako da će uvođenje navedene mjere olakšati i rad službenicima/cama policije, jer neće biti izuzetih od odgovornosti", istakli su u saopštenju.

Oni su pozvali sve građane da 20. januara 2020. godine, u periodu od 11h do 17h, na Trgu Nezavisnosti u Podgorici svojim potpisom podržite ovu inicijativu. 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније