Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

16. 01. 2020. 18:48   >>  18:44

MJU

Posvećeno rade na realizaciji zacrtanih ciljeva

Operativni tim Partnerstva za otvorenu upravu (OGP) je u prethodnom periodu veoma posvećeno radio na realizaciji zacrtanih ciljeva, koji su se prije svega odnosili na pripremu novog Akcionog plana, kao i na njegovu realizaciju, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave (MJU).

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) ranije je saopštio da neće više učestvovati u radu Operativnog tima Partnerstva za otvorenu upravu (OGP) zbog, kako su naveli, loših rezultata na tom polju.

Iz MJU su kazali da u tom resoru podržavju pravo na drugačije mišljenje i pozdravljaju svaki otvoreni vid komunikacije, pa i u ovom slučaju.

„U prethodnom periodu, Operativni tim koji je obrazovala Vlada, veoma posvećeno je radio na realizaciji zacrtanih ciljeva, a koji su se prije svega odnosili na pripremu novog Akcionog plana OGP kao i njegovu realizaciju, na čemu smo posebno zahvalni svim članovima Tima“, kaže se u reagovanju Ministarstva.

Navodi se da je uspjeh rada Tima i ukupnu posvećenost Vlade da se taj proces sprovede na kvalitetan način, prepoznao i OGP Sekretarijat, o čemu su, kako su kazali iz Ministarstva, više puta govorili na zvaničnim sastancima i skupovima.

„Ove tvrdnje potvrđuje i činjenica da je već do sada, iako je rok za sprovođenje Plana do sredine ove godine, značajan broj aktivnosti uspješno realizovan, dok je veliki broj započet“, kazali su iz Ministarstva.

O tome je, kako su naveli, razgovarano na posljednjem sastanku Operativnog tima, koji je imao cilj da se dodatnim zaključcima ubrzaju aktivnosti na realizaciji nerealizovanih ili nezapočetih aktivnosti, i u skladu sa tim dogovore buduće aktivnosti u cilju dalje realizacije Plana.

Iz MJU su podsjetili da su realizovane ključne aktivnosti, prije svega na uspostavljanju Nacionalnog identifikacionog dokumenta u Crnoj Gori, i naunaprijeđenju servisa “eParticipacija” za učešće građana u javnim raspravama o strateškim dokumentima i zakonima.

Takođe je, prema njihovim riječima, unaprijeđen servis ePeticija “Glas građana” kojim je građanima omogućeno da sa tri hiljade prikupljenih potpisa mogu da pokreću inicijative u oblasti javnih politika.

„Posebno je značajno što smo uspostavili i povećali korišćenje portala otvorenih podataka www.data.gov.me iz oblasti javne bezbjednosti, obrazovanja, poljoprivrede, pomorstva, rada i socijalnog staranja, saobraćaja, uprave, zdravlja, životne sredine, za 30% u odnosu na skupove podataka objavljene u oktobru 2018. godine“, kaže se u reagovanju.

Navodi se da su započete i aktivnosti na proširenju servisa servis ePeticije na lokalne samouprave, standardizaciji internet portala jedinica lokalne samouprave, mjerenju zadovoljstva građana na mjestu pružanja usluga i analiza, uz upotrebu odgovarajućih alata, upotrebe otvorenih podataka u cilju podrške start-up biznisima, uspostavljanju Nacionalnog sistema za naplatu administrativnih taksi, i vizualizaciji nacionalnog i budžeta lokalnih samouprava.

„U narednom periodu, radiće se na realizaciji svih aktivnosti iz Akcionog plana, imajući u vidu da je rok realizacije sredina ove godine“, poručili su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da je Crna Gora ponovo stekla aktivni status u OGP-u 20. novembra 2018. godine, nakon što je Vlada usvojila novi Nacionalni akcioni plan (NAP) za sprovođenje inicijative Partnerstva za otvorenu upravu, u koordinaciji MJU.

„Učešćem u OGP inicijativi, Crna Gora se usmjerila na pet ključnih obaveza: poboljšanje javnih usluga, učešće građana, pristup informacijama - otvorenost organa državne uprave, efikasnije upravljanje javnim resursima i povećanje javnog integriteta“, kazali su iz Ministarstva.

OGP je dobrovoljna međunarodna inicijativa, pokrenuta 2011. godine, koja promoviše multilateralnu saradnju, podržava i pomaže razvoj otvorenosti, transparentnosti i odgovornosti uprave kroz otvorenu saradnju predstavnika državne uprave, prvenstveno sa civilnim društvom, ali i drugim segmentima društva.

„S ciljem promocije i povećanja transparentnosti, borbe protiv korupcije i aktivnog uključivanja i osnaživanja učešća građana i civilnog sektora u kreiranje javnih politika“, dodaje se u saopštenju.

Crna Gora se, podsjećaju iz Ministarstva, OGP-u priključila 13. februara 2012. godine, i kao zemlja učesnica potpisala deklaraciju o otvorenoj Vladi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније