Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

17. 01. 2020. 10:40 >> 10:38
1

SNP NADLEŽNIMA

"Pravovremeno obavještavati građane o zagađenju"

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) poručuju Ministarstvu održivog razvoja i turizma i ostalim odgovornim organima da tačno i precizno obavještavaju građane o nivou zagađenja vazduha, a ne da, kako su kazali, ostavljaju prostor pojedinim medijima da, manipulišući informacijama, zastrašuju vjernike koji ovih dana masovno učestvuju u litijama širom Crne Gore.

Oni navode da su nadležni iz Ministarstva održivog razvoja i turizma juče ponovo obećali da će u narednih 15 godina u životnu sredinu uložiti milijardu eura. Nažalost, kako su kazali, ovakvih priča bilo je i prethodnih godina a rezultata, ističu, i dalje nema.

"Ako je tačno da je u prethodne tri godine u razne projekte vezane za očuvanje životne sredine uloženo preko 200 miliona eura, postavlja se pitanje zašto se prva ekološka država na svijetu i dalje davi u smeću koje 'krasi' korita naših rijeka, te divljim deponijama kojima se turisti 'dive' dok obilaze Crnu Goru. I dalje ne znamo zašto je Tara dovedena do nivoa bare zahvaljujući 'uspješnom' projektu izgradnje auto-puta, zašto je Durmitor zamalo postao otvoreni šank koji bi donosio profit privilegovanim pojedincima, zašto smo jedva uspjeli da zaštitimo ulcinjsku Solanu, itd", navodi se u saopštenju.

Možda je, kažu, Vlada u pravu a možda su krivi građani "koji njene uspjehe ne vide od zagađenog vazduha koji nas ovih dana guši".

"S druge strane, simptomatično je da upravo nadležne institucije do juče nijesu vidjele i osjetile to isto zagađenje o kojem bruji cijeli region", navodi se u saopštenju.

Nadležne institucije su, navode, dužne da blagovremeno i adekvatno informišu javnost o svim anomalijama i problemima sa kojima se kao društvo suočavamo.

U konkretnom slučaju, ističu, povećanom zagađenju vazduha.

"Nadali smo se da im nije potrebno sugerisati da je to neophodno naročito ažurno raditi u zimskim mjesecima, kada dolazi do pojačane upotrebe individualnih i grupnih ložišta. Međutim, odavno u našoj zemlji nije iznenađenje kada pojedine institucije ćute ili ne reaguju na pojave i probleme koji su u njihovoj nadležnosti. Po mnogim pitanjima od značaja u Vladi je muk, a do reakcije dolazi tek kada javnost primijeti da se crnogorske institucije ne miješaju u svoj posao", kazali su iz SNP-a.

Dok nastavljaju da nas uvjeravaju da će riješiti problem zagađanja u Pljevljima, nadležni, kako dodaju, takođe nijesu primijetili da se spisku gradova koji pate od aerozagađenja pridružilo i Bijelo Polje.

"Valjda čekaju da dune vjetar i rasprši PM10 čestice, pa da kažu da je to bio samo subjektivni osjećaj građana, naročito onih koje ovih dana gledamo na ulicama", kazali su iz SNP-a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније