Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

17. 01. 2020. 12:13   >>  12:12 1

REAGOVANJE ISOP-A

"Predstavnica NVO u OGP-u se nije snašla"

Povodom vijesti da Centar za demokratsku tranziciju (CDT) neće više učestvovati u radu Operativnog tima partnerstva za otvorenu upravu (OGP) zbog, kako su naveli, loših rezultata na tom polju, oglasili su se u Institutu za socijalnu i obrazovnu politiku, pojašnjavajući da su za kratko vrijeme uspjeli da ostvare izuzetne rezultate, a da je napuštanje predstavnice CDT-a posljedica njenog nesnalaženja.

"Institut za socijalnu i obrazovnu politiku ima svog predstavnika u Operativnom timu OGP Crna Gora, izvršnog direktora Mitra Radonjića koji je zadužen za oblast povećanja odgovornosti kompanija, a što je u uskoj vezi sa oblašću povećanja javnog integriteta - oblašću u kojoj se predstavnica CDT-a očigledno nije dobro snašla. OGP tim koji je formiran prošle godine je za vrlo kratko vrijeme uspio da ostvari izuzetne rezultate o čemu govori i činjenica da smo ponovo postali punopravna članica globalnog OGP-a, a činjenica je da je novoformirani tim u kojem participira i naš izvršni direktor, imao zadatak da ispravi sve ono što prethodni tim nije uspio i Crnu Goru vrati tamo gdje pripada - u društvo država koje imaju otvorene sisteme", navodi se u reagovanju.

Kako podsjećaju u ISOP-u, sličan scenario se dogodio sa prethodnim timom - predstavnici određenih NVO su napustili OGP tim i time nanijeli nemjerljivu štetu državi i cijelom crnogorskom društvu, što se i ove godine pokazalo kao modul ponašanja NVO aktivista u radnim tijelima.

"Kao aktivni učesnici u procesu OGP-a iznosimo i da je naš izvršni direktor predlagao više stvari od kojih mnoge nijesu inkoptirane u Akcioni plan, ali i pored toga smo odlučili da nastavimo da participiramo u OGP-u, jer ne vjerujemo u povlačenje dok ne ispunimo ciljeve koji su zacrtani postojećim Akcionim planom i potez predstavnice CDT-a tumačimo kao izraz profesionalnog nesnalaženja i nedovoljnog kapaciteta da na pravi način doprinese boljitku crnogorskog društva, iako to ponekad nije lako, a o čemu svjedoči i aktuelna situacija", ističu u reagovanju.

Kako su poručili, predstavnici NVO sektora trebali bi da izvrše procjenu u kojoj mjeri njihovi kapaciteti dozvoljavaju aktivan doprinos u određenim radnim grupama, jer ukoliko se iznova ponavljaju situacije, nastaje vakuum u radu radnih tijela što ima nesagledive posljedice po društvo.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније