Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

17. 01. 2020. 13:35 >> 13:39

DODIJELJENE NAGRADE OKTOIH

Nagrađene nastavnice uzor mladim ljudima

Dobitnice nagrade "Oktoih" podsticaj su za sve prosvjetne radnike i najbolji uzor mladim ljudima, poručeno je na svečanoj dodjeli tog državnog priznanja.

Ministar prosvjete Damir Šehović uručio je danas u Vili Gorica, nagradu "Oktoih" za 2019. godinu, nastavnici biologije Desanki Malidžan iz Osnovne škole "Radojica Perović" i njenoj koleginici Sanji Ognjanović iz Gimnazije "Slobodan Škerović" u Podgorici.

Šehović je podsjetio da su 133 pojedinca i 67 ustanova do sad dobili "Oktoih" nagradu, koja je ustanovljena prije 50 godina.

Prema njegovim riječima, dobitnice su prepoznale značaj svog poziva i odlučile da ono jedino vrijedno što čovjek ima, misao i ideju prenesu na druge.

"Time su nastavile tok znanja, stvarajući vezu između budućnosti i prošlosti, kao i svih različitosti vremena", rekao je Šehović.

Kako je istakao, prosvjeta ne nosi slučajno baš to ime, jer se prosvetiteljstvo naziva dobom razuma i vremenom kada su intelektualne snage preuzele vođstvo u borbi za obrazovanjem.

Prosvjetitelji, kako je naveo, moraju učiti djecu da vide "čitavog" čovjeka i da usvoje njegove ljepote, da prepoznaju loše, ali vide dobro u njemu, jer se tim otvara beskonačan potencijal susreta i saradnje.

"Momenti, poput današnjeg, nemaju težinu ako nijesu podržani svakodnevnim konkretnim aktivnostima, koje predstavljaju skroman, ali i važan doprinos ove generacije i unapređenju školstva", kazao je Šehović.

Te aktivnosti se, kako je naveo, mogu sumirati u besplatnom studijama, dualnom obrazovanju, najznačajnijim invensticionim zamahom u obrazovnoj infrastrukturi u poslednjih nekoliko godina, ali i povećanjem zarada na svim nivoima obrazovanja i izdavanjima za stambena pitanja prosvjetnih radnika.

"Samo na taj način će se stvoriti harmoničan sistem u kome se pojedinačna uloga zna, svaka odluka poštuje a različitosti slave, a onda će takav ssitem dati prostora, da se u svojoj vanvremenskoj profesiji ostvarite i time svoje i postignuće svojih đaka učinite velikim", zaključio je Šehović.

Predsjednica Žirija Zoja Bojanić Lalović, kazala je da su dobitnice ovogodišnje nagrade svojim radom učinile da se ustanove u kojima rade ponose njihovim rezultatima, a svaka na svoj način, učinile su puno za obrazovanje, učenike i državu.

"Prosvjetni radnici, kao što su Malidžan i Ognjanović, doprinose prosperitetu Crne Gore i najbolji su uzor mladim ljudima koji tek kreću kao ostvarenju svojih snova", rekla je Bojanić Lalović.

Žiri je, kako je navela, uvjerenja da će nagrađene profesorice svojim radom biti podsticaj za sve prosvjetne radnike.

"Savremeno postojanje donosi mnogo izazova za školu i nastavnike i zato je važno da među mladima razvijamo svijest da je jedino znanje neprolazno", zaključilala Bojanić Lalović.

Ognjanović, koja se obratila u ime dobitnica, rekla je da su ponosni na uspjehe bivših i sadašnjih učenika, i dodala da su isto tako zahvalni roditeljima sa kojima imaju izuzetnu saradnju.

"Posebnost naše profesije je što svakodnevno možemo da učestvujemo u edukaciji mladih ljudi. Svaki svestran i obrazovan čovjek je sjutra mogući izumitelj za dobrobit razvoja naše Crne Gore", poručila je Ognajnović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније