Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

17. 01. 2020. 13:53 >> 14:12

SKUP U BIJELOM POLJU

Za bolji vazduh potrebno uključivanje svih institucija

Sumnje da je vazduh u Bijelom Polju, posljednjih godina, zabrinjavajućeg kvaliteta potvrdila je mjerna stanica postavljena krajem prethodne godine u tom gradu. Slično stanje je i u drugim gradovima na sjeveru države, zato je neophodno da se u rješavanju ovog problema uključe Vlada Crne Gore, lokalne samouprave, domaće i međunarodne organizacije koje se bave zaštitom životne sredine, rečeno je, između ostalog, na današnjoj panel diskustiji na temu "Uticaj i posljedice lošeg kvaliteta vazduha na zdravlje stanovništva i životnu sredinu" u Bijelom Polju.

"Među uzročnicima lošeg vazduha u Bijelom Polju najčešći su dizel vozila, individualna ložišta, ali i nepovoljna klima i geografski položaj, te neki industrijski pogoni", kazao je izvršni direktor NVO Breznica Milorad Mitrović, dodajući da je neophodan multisektorski pristup, odnosno saradnja Agencije za zaštitu životne sredine, Ministarstva zdravlja, lokalne uprave i NVO sektora.

"Zabrinjavajuće je da je vazduh u Bijelom Polju nerijetko zagađeniiji od tradicionalno zagađenog vazduha u Pljevljima. U novembru u Pljevljima je registrovano prekoračenja PM 10 čestica tokom jedanaest dana, a čak 23 dana u Bijelom Polju", istakao je Mitrović.

Među predlozima kojima bi se uticalo na smanjenje zagađenosti čula su se i neka iskustva iz zemalja u okruženju, kao što su isključivanje iz saobraćaja dizel vozila, povećanje takski na ta vozila, te uvođenje subvencija za vozila koja koriste ekološki čista goriva. Takođe, jedan od predloga je korišćenje mokrog sistema zaštite vazduha, na način što bi se u cisterene, kojima se peru ulice, ubacivala i određena hemijska sredstva, kako bi se na taj način PM 10 čestice, PM 2,5 i PM 5 fiksirale za tlo.

"Bijelo Polje posljednjih dana obora rekorde kada je riječ o nivou zagađenosti vazduha. Da bi se stanje stabilizovalo potrebno je angažovanje Vlade. Veoma je važno da učešće u rješavanju ovog problema uzmu i potencijalni i aktuelni zagađivači, kako bi zajednički došli do nekog rješenja i kako bi i one kompanije, gdje je to potrebno, uvele sisteme za prečišćavanje vazduha", ocijenio je izvršni direktor Bjelopoljskog demokratskog centra, Zdravko Janjušević.

Zaključci sa današnjeg panela biće upućeni Agenciji za zaštitu životne sredine, Opštini Bijelo Polje i Mnistarstvu održivog razvoja i turizma, kako bi imali i taj dokument prilikom donošenja konkretnih mjera u rješavanju ovog gorućeg problema.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović formirao je komisiju za ocjenu stanja kvaliteta vazduha i iznalaženja rješenja za otklanjanje eventualnog lošeg uticaja na zdravlje ljudi.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније