Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

18. 01. 2020. 10:20   >>  10:44

KONSULTATIVNO SASLUŠANJE

Odbor o kandidatkinji za VDT-a 30. januara

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu obaviće 30. januara konsultativno saslušanje kandidatkinje za vrhovnog državnog tužioca (VDT) Lidije Vukčević.

Nju je za ovu funkciju predložio Tužilački savjet. Funkciju vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca, od 8. oktobra prošle godine, obavlja Ivica Stanković.

Za izbor VDT-a u crnogorskom parlamentu potrebna je dvotrećinska, odnosno tropetinska podrška poslanika.

U obrazloženju Tužilačkog savjeta navodi se da je Vukčević karijerni tužilac, koja je u državnotužilačkoj organizaciji provela 26 godina, od čega više od 23 godine na funkciji zamjenika tužioca, odnosno državnog tužioca.

Obavljala je funkcije zamjenika Osnovnog državnog tužioca u Podgorici, zamjenika Višeg državnog tužioca u Podgorici, zamjenika specijalnog tužioca u Odjeljenju za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Vrhovnog drzavog tužilaštva Crne Gore.

Sada je na funkciji specijalne tužiteljke u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) Crne Gore.

Od formiranja SDT-a u julu 2015.godine, osim funkcije specijalne tuziteljke, obavija i funkciju zamjenice Glavnog specijalnog tuzioca.

Tužilački savjet je, tokom intervjua, ocijenio da je Vukčević kandidatkinja dostojna funkcije Vrhovnog državnog tužioca Crne Gore.

„Dajući sadržajne odgovore na sva interesovanja članova, uvjerila je Tužilački savjet da posjeduje sposobnost i odučnost da doprinese daljem jačanju kapaciteta državnog tužilaštva i njegovog ugleda u društvu“, kaže se u obrazloženju.

Kako se navodi, Vukčević je nedvosmislena u stavu da se ti ciljevi mogu ostvariti podizanjem nivoa stručnosti, profesionainosti, integriteta državnih tužilaca i jačanjem službe za odnose sa javnošću čiji bi zadatak bio da na uvjerijiviji način predstavi stvarne rezultate rada državnog tuzilaštva.

„Naglasila je značaj poznavanja i primjene prakse Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i saradnje sa nacionalnim i medunarodnim institucijama i nevladinim organizacijama, u cilju ispunjavanja svih domaćih i međunarodnih obaveza u nadležnosti državnog tužilaštva“, kaže se u obrazloženju.

Tuzilački savjet Crne Gore je, cijeneći stručnost, profesionalnost, odgovornost, visoku etičnost u radu, jednoglasno predložio Vukčević za VDT-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније