Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 01. 2020. 11:55 >> 15:55
18

OD HN DO BP

Za časni krst plivali u više gradova

Plivanje za Bogojavljenskim krstom organizovano je danas u više crnogorskih gradova, u organizaciji crkvenih opština.

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC danas je organizovala tradicionalno Bogojavljensko plivanje za časni krst na ušću Ribnice u Moraču. Do krsta je prvi doplivao Igor Prenkić iz Zete.

Prenkić je kazao da 10 godina učestvuje na plivanju za časni krst na Bogojavljanje.

"Ovo mi je drugi put da uhvatim krst. Svi smo pobjednici koji smo učestvovali i svake godine, hvala bogu, nas sve više i više ima", poručio je on.

Za časni krst u Bijelom Polju plivala su 44 učesnika, među kojima je bila jedna djevojka, Ana Begović i dvanaestogodišnji Mateja Đurović.

Prvi je do časnog krsta doplivao 25-ogodišnji Nenad Milićević iz Bistrice, kojem se, kako je kazao, u petom plivanju posrećilo da kao pobjednik podigne časni krst

Milićević je tom prilikom kazao da niko ne može uzeti narodu ono u šta iskreno vjeruje.

Protojerej - stavrofor Darko Pejić je istakao da smo ovih dana oprali i vratili obraz i sebi i Crnoj Gori.

“Neka nas ova voda, posvećena Gospodu našem povede u bolji život pun međusobne sloge, ljubavi, razumijevanja. Da budemo jedni drugima ono što je Gospod zapovijedio nada i pomoć. Da vjerujemo Bogu", poručio je Pejić.

U plivanju za Bogojavljenskim krstom u Herceg Novom učestvovalo je, na plaži Žalo 68 plivača, među kojima ove godine i jedna žena iz Rusije i pravoslavac iz Irana, prenosi Radio Jadran.

Najmlađi učesnik koji je darivan srebrnim medaljnom je Đorđe Vasiljević, rođen 2008. godine. Najstarija i jedina učesnica je Ruskinja Laura Fedorova.

Ove godine su dva pobjednika, Nikola Radonjić, koji ima 18 godina i treći put pliva, a drugi put uzima Časni krst. Drugi pobjednik je Igor Baltić koji ma 16 godina.

Kazali su voda jeste bila hladna, ali, su dodali, da su njihova volja i vjera veća. Darivani su zlatnim medaljonima.

Filip Bakić prvi je doplivao do krsta na bogojavljenskom plivanju za krst časni koje je organizovano u Bečićima kod crkve Sv. Tome. Filip je bio najbolji među 80 učesnika.

Na jezeru Krupac u Nikšiću prvi put je organizovano Bogojavljensko plivanje, a najbrži koji je doplivao do časnog krsta bio je Nikola Radulović (25).

Radulović je dobio zlatni medaljon sa likom Isusa Hrista, a rekao je da je sa bratom blizancem Nemanjom prvi put plivao za časni krst.

Bogojavljensko plivanje na Krupcu posmatralo je nekoliko hiljada građana sa obala jezera, dok jedan broj nije uspio da stigne na odredište zbog zakrčenja u saobraćaju.

Bogojavljensko plivanje za časni krst prvi put je organizovano prošle godine u Nikšiću na rijeci Zeti kod Manitovca.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније