Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 09. 2013. 13:16   >>  15:42 15

UPRKOS SVEMU

Ne odustaju od Prajda u Podgorici

Iz nevladine organizacije Kvir Montenegro poručuju da će Parada ponosa biti održana u Podgorici 27. oktobra, te da ih ne zabrinjavaju protesti poput onog sinoć održanog u glavnom grada, gdje se okupilo oko stotinu mladih koji su uzvikivali prijeteće i pogrdne parole na račun LGBT zajednice.

"Mislim da njihove porodice, prije svega, treba i te kako da se zabrinu – zašto su njihova djeca bila na ulicama u tom trenutku i zašto su se ponašali tako kako jesu. Da li to može nešto da ugrozi? Apsolutno ne", kazao je za radio Antena M, Danijel Kalezić iz NVO Kvir Montenegro.

Kalezić smatra da zabrana održavanja Prajda u Beogradu neće uticati na održavanje Parade u našem glavnom gradu.

"Situacija u Srbiji je delikatna i iz godine u godinu se ponavlja priča da država u posljednjem trenutku zabranjuje sve javne skupove, ali prije svega zabranjuje Prajd, a to je nešto što ne smije da radi. Što se tiče Povorke ponosa u Podgorici sve pripreme teku u skladu sa planom i ne postoji nijedan razlog u ovom trenutku zbog koga bi trebalo da mi budemo zabrinuti u tom smislu", poručio je Kalezić.

Forum Progres: Svi da se zabrinemo

Neprihvatanje LGBT zajednice izraslo je ozbiljan društveni problem, što pokazuje sinoć održani protesti u Podgorici, poručuju iz LGBT Foruma Progres.

Sinoć u Podgorici više desetina uglavnom maloljetnih osoba organizovalo je u centru grada šetnju i okupljanje sa prijetećim i pogrdnim porukama usmjerenim protiv ravnopravnosti, tolerancije i poštovanja ljudskih prava LGBT osoba.

"Činjenica da se radi o maloljetnim osobama govori koliko je neprihvatanje LGBT zajednice izražen i društveno ozbiljan problem. Zato ponavljamo da se u rešavanje ovih izazova, i postizanje pozitivnih dugoročnih promjena, napokon moraju snažnije uključiti, uz LGBT zajednicu, svi akteri nacionalne obrazovne politike - prevashodno - roditelji, roditeljske i učeničke strukture i asocijacije, prosvjetni kadar i naravno ministar prosvjete", poručuju iz LGBT Foruma Progres.

U toj NVO navode da sinoćni događaj, uz relevatna istraživanja u osnovnim i srednjim školama i brojne prijave protiv učenika zbog nasilja i govora mržnje prema LGBT oosbama, nije ništa drugo do prava ocjena efekata i kvaliteta sprovedenih obrazovnih reformi.

"Nije smisao da uvijek, nakon negativnih pojava i incidenata reaguje LGBT zajednica. Potrebno je da napokon to, samoinicijativno, urade roditelji i njihove asocijacije, nastavni kadar i njegovi školski aktivi, menadžment obrazovnih ustanova koje sprovode obrazovnu reformu i hvale se njenim rezultatima, autori školskih udžbenika putem kojih se usmjerava ukupni razvoj te djece, ministar prosvjete i naravno Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore", poručuju iz Foruma Progres.

Navode da mržnja i postupci te djece treba da sve nas da zabrinu.

"To nije problem samo onih koji bi postali žrtve te djece. To nije samo problem LGBT zajednice. To je problem svakog roditelja ponaosob, onih koji edukuju našu djecu u našim školama, onih koji planiraju i sprovode obrazovnu politiku kao i institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda koja dodatno brine o dječijim pravima", navodi se u saopštenju iz Foruma Progres.

LGBT Forum Progres će, kako poručuju, u ovom slučaju pratiti reakciju svih prozvanih aktera, ali i postupanje organa zaduženih za maloljetničko pravosuđe čijom se reformom vlasti ove zemlje itekako hvale.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније