Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.B. ]

20. 01. 2020. 15:43 >> 15:47
1

POTPISAN UGOVOR

Herceg Novi spajaju na Regionalni vodovod

Ugovor za spajanje opštine Herceg Novi na Regionalni vodovod (RV) potpisan je danas na izvorištu "Bolje sestre" u Podgorici. Potpisivanju su prisustvovali predstavnici opština i vodovoda na Crnogorskom primorju i EBRD.

Radovi će se, kako navode iz Regionalnog vodovoda, izvoditi na postavljanju 3,2 km novog cjevovoda na teritoriji opštine Tivat, uključujući i optički kabl, čime će se na sistem RV povezati ranije izgrađenih oko 9 km cjevovoda iz ‘80-tih godina prošlog vijeka, kao i rezervoar „Zelenika“, odnosno podvodni cjevovod do hercegnovskog dijela poluostrva Luštica.

"Radovi će obuhvatiti i postavljanje optičkog kabla na podmorskoj dionici u Bokokotorskom zalivu Opatovo – rt Sveta Neđelja, kao i sanaciju klizišta koje ugrožava dionicu postojećeg cjevovoda u Tivtu. Inače, navedenim aktivnostima će opština Herceg Novi dobijati 200 litara u sekundi visoko kvalitetne vode za piće i to 130 l/s za područje rivijere od Svete Neđelje do Zelenike i 70 l/s za područje hercegnovskog dijela poluostrva Luštica", saopšteno je iz RV.
 
Direktor RV Goran Jevrić kazao je da su nastavili sa investicijama i širenjem projekta koji je promijenio Crnu Goru.

"U prethodnom periodu smo restrukturirali RV i smanjili troškove poslovanja, povećali stepen iskorišćenosti kapaciteta i ukupne godišnje prihode RV za preko 100%, unaprijedili odnose sa našim partnerima vodovodima na Primorju, smanjili gubitke na mreži na svega 4% što je primjer i za standarde u zemljama EU. Želim da podsjetim da je 2013. godine zaduženost RV iznosila 34 miliona miliona eura, a godišnje obaveze su bile na nivou od 75% ukupnih godišnjih prihoda RV", kazao je Jevrić nakon potpisivanja ugovora.

Dodao je da su vratili 22 miliona eura kredita za koje je država dala garancije.

"Zahvaljujući tome sada možemo na održiv način da se uz podršku Vlade investiciono ponovo zadužimo za 24 miliona eura kod EBRD i da pokrenemo novi ciklus investicija i novi razvoj RV", naglasio je Jevrić.

Direktor kancelarije EBRD u Crnoj Gori Jap Spray istakao je da je EBRD veoma zadovoljan saradnjom sa RV koji je tokom poslednjih godina značajno unaprijedio svoje poslovanje i dodatno razvio nove projekte koje je podržala banka, poput rješavanja velikog problema vodosnabdijevanja u Baru i spajanja opštine HN na RV.

Dodao je da je centrala EBRD u Londonu krajem decembra odobrila potpisivanje ugovora sa RV na 12 miliona eura i da je mnogo dobro što se tako brzo potpisuje ugovor za početak radova ka Herceg Novom i da će EBRD i ubuduće podržavati razvojne projekte RV.

Predsjednik opštine Tivat dr Siniša Kusovac iskazao je zadovoljstvo što se nastavlja izgradnja RV ka Herceg Novom, uz napomenu da je Tivat doživio veliki razvojni zamah nakon što je Vlada riješila problem nestašice vode za piće izgradnjom RV.

Projekat priključenja opštine Herceg Novi počeo da se realizuje nakon što je 29. septembra 2013. godine.

RV je, kako navode, u prethodnom periodu investirao preko 400.000 eura u izradu projektne dokumentacije i sanaciju vodovodne infrastrukture na prostoru opštine Tivat u cilju obezbjeđenja najstrožijih tehničkih uslova za isporuku visoko kvalitetne vode.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније