Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: R.B. ]

20. 01. 2020. 14:42   >>  14:41

UPUTILI AMANDMANE

Uvesti krivično djelo seksualno uznemiravanje

Sigurna ženska kuća (SŽK), SOS telefon Nikšić i nevladina organizacija Prima, uputili su radnoj grupi za izmjenu i dopunu Krivičnog zakonika, amandmane za uvođenje novog krivičnog djela seksualno uznemiravanje, i pooštravanje kaznene politike za krivično djelo nedozvoljene polne radnje.

Iz SŽK-a su kazali da njihova praksa pokazuje da žene u Crnoj Gori svakodnevno doživljavaju seksualno uznemiravanje, koje ne prijavljuju.

„Najčešći odgovor koje žene dobijaju od nadležnih institucija ukoliko prijave nasilje, je da nadležni ne mogu ništa da urade, ako nije došlo do fizičkog kontakta i ako nema povreda“, kaže se u saopštenju.

Crna Gora je, podsjetili su iz SŽK-a, ratifikacijom Konvencije Savjeta Evrope o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici preuzela obavezu da, krivično sankcioniše ponašanja seksualne prirode u svrhu ili uz ishod povrede dostojanstva osobe

„Seksualno uznemiravanje iako je najblaži oblik seksualnog nasilja, praksa pokazuje da ono može izazvati iste posledice“, pojašnjava se u saopštenju.

Iz SZK-a smatraju da postojeće zaprijećene kazne za osnovni oblik krivičnog djela nedozvoljene polne radnje se mogu smatrati neadekvatnim, posebno imajući u vidu mogućnost novčanog kažnjavanja, čak i kada su žrtve maloljetna lica.

„Država mora da pooštri kaznenu politiku u skladu sa obavezama koje je preuzela na osnovu Konvencije UN o pravima djeteta, Konvencije Savjeta Evrope o zaštiti djece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja“, navodi se u saopštenju.

Kako su naveli, usvajanjem predloženih izmjena uspostavio bi se sistem koji je djelotvoran i koji odvraća od vršenja krivičnog djela.

Crna Gora je, kako su istakli, dužna da da mogućnost osobama koje dožive seksualno nasilje da progovore o svom iskustvu, a institucijama moć i obavezu da im pruže pomoć i podršku.

Iz SŽK-a su podsjetili da zajedno sa partnerskim organizacijama SOS telefonom Nikšić i NVO Prima sprovode kampanju u cilju informisanja o predrasudama i oblicima seksualnog nasilja.

„Aktivnosti se organizuju u okviru projekta Osvijetlimo mrak seksualnog nasilja, koju finansira Evropska unija i Ministarstvo javne uprave“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније