Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.B. ]

20. 01. 2020. 16:17 >> 16:17

"PRESS TO WORK"

Šest OSI angažovano na projektu u UMHCG

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) potpisalo je ugovor o radu sa šest novih osoba s invaliditetom zapošljenih kroz projekat Press to Work – Klikni i pro(radi).

Osobe s invaliditetom će u UMHCG biti angažovane do kraja trajanja projekta, uz mogućnost produžetka radnog angažmana.

"Na ovaj način, zaposleni će sticati i razvijati radne navike, upoznavati se s procesom rada u nevladinom sektoru i pravima osoba s invalditetom. Svim zaposlenima su, radi olakšavanja tranzicije s tržišta rada u radni proces, dodijeljeni mentori, koji prate njihov rad i pružaju im potrebnu podršku, obučavaju ih, i prate i nagdledaju u procesu rada", navode iz UMHCG.

Zapošljavanje osoba s invaliditetom na otvorenom tržištu rada ključni je korak kojim se može ostvariti njihova potpuna uključenost u zajednicu, dodaju iz udruženja.

"Tamo gdje je zapošljavanje OSI na otvorenom tržištu rada neefikasno i teže izvodljivo neophodno je stvoriti mogućnosti za otvaranje i rad posebnih organizacija za zapošljavanje i to: radnih centara, zaštitnih pogona i zaštitnih radionica, zbog čega pozivamo državu da konačno posle više od 10 godina pristupi ovom važnom zadatku", piše u saopštenju.

Iz UMHCG dodaju da ekonomski razlozi i profit ne smiju biti izgovor da se zapošljavanje OSI izbjegava.

"Uostalom, poslodavci zapošljavanjem OSI mogu ostvariti značajne benefite po Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom, i time biti oslobođeni plaćanja posebnog doprinosa u Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje. Zato je preporuka poslodavcima da umjesto plaćanja „penala“, daju šanse svima da nađu zaposlenje i na taj način realizuju svoje potencijale. U suprotnom, neprihvatljivo je navoditi da je u nekim sferama i oblastima zapošljavanje OSI nemoguće jer se takve kontatacije apsolutno ne temelje na činjenicama", zaključuje se.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније